Cetăţenii cu drept de vot din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene îşi vor alege, în perioada 6 – 9 iunie 2024, reprezentanţii în Parlamentul European pentru următorii cinci ani. În România, cetăţenii cu vârsta de cel puţin 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, îşi vor desemna, pe 9 iunie, pe cei 33 de reprezentanţi în PE pentru următorii cinci ani, informează Agerpres.
Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 07:00-21:00.
Candidaţi şi prag electoral
Conform legislaţiei europene, toate ţările trebuie să utilizeze un sistem de vot care să asigure o reprezentare proporţională, ceea ce înseamnă că numărul de deputaţi aleşi de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obţinut de partid. România foloseşte un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine al candidaţilor pe listă.
Au dreptul de a fi aleşi ca membri din România în Parlamentul European persoanele care au împlinit vârsta de 23 de ani, au drept de vot şi figurează pe listele unui partid politic, ale unei organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, unei alianţe politice, alianţe electorale legal constituite ori ca independent. Lista completă a candidaţilor este publicată pe pagina Biroului Electoral Central (constituit cu aproximativ 3 luni înainte de data alegerilor europene).
Pentru partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale, pragul electoral reprezintă 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional. Candidaţilor independenţi li se pot atribui mandate dacă au obţinut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu coeficientul electoral naţional. Coeficientul electoral naţional reprezintă partea întreagă a raportului dintre numărul total de voturi valabil exprimate şi numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României.
Întregul teritoriu al României constituie o singură circumscripţie electorală, ceea ce înseamnă că alegătorii aleg dintre aceleaşi liste de candidaţi sau candidaţi independenţi.
Cine şi cum poate vota
În România pot vota persoanele cu vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, au cetăţenia română sau a UE, cu domiciliul sau rezidenţa pe teritoriul României, în conformitate cu procedura administrativă aplicabilă.
Cetăţenii români care votează în România sunt arondaţi unei secţii de votare, în funcţie de domiciliu sau reşedinţă. Listele de alegători sunt întocmite în avans. Cei care se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu/reşedinţă în ziua respectivă, pot vota şi la altă secţie de votare, caz în care preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îi va înregistra pe listele suplimentare de alegători.
Cetăţenii altui stat membru care votează în România trebuie să să se înscrie mai întâi pe o listă electorală specială la primăria localităţii de domiciliu sau de reşedinţă, cel mai târziu cu 60 de zile înaintea datei votării. Există posibilitatea de a vota şi la o altă secţie, dar numai dacă biroul electoral judeţean sau biroul electoral de sector (în cazul Bucureştiului) confirmă includerea celor aflaţi în această situaţie pe listele electorale speciale la cererea telefonică a preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare.
Cetăţenii români care votează în străinătate pot vota dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o ţară din afara UE la secţiile de votare organizate de către statul român. Nu sunt necesare proceduri suplimentare pentru înregistrarea la vot dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o ţară din afara UE.
Cetăţenii UE care votează în străinătate pot vota la o secţie de votare organizată de statul român în alt stat decât România doar dacă figurează pe listele electorale speciale.
Pentru a putea vota alegătorii au nevoie de o carte de identitate valabilă sau de un paşaport valabil.
În România, persoanele cu dizabilităţi pot beneficia de asistenţă pentru a vota în cadrul secţiei de votare sau pot opta pentru votul prin intermediul urnei speciale.
Votul prin corespondenţă şi votul online la alegerile europene nu sunt posibile în România. De asemenea, votul prin împuternicire nu este posibil în România.
În România nu există obligaţia legală de a vota la alegerile europene.