Ciolacu: ‘Nu rămâne nicio boabă de cereale ucrainene în România’

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Satu Mare, că România rămâne în continuare solidară cu Ucraina, va asigura tranzitul ucrainean de cereale, însă vor fi luate măsuri ca acestea să nu rămână pe teritoriul ţării noastre, conform Agerpres.

  • „Suntem solidari cu Ucraina. N-am luat de la nimeni din casă nimic ca să dăm la ucraineni, dimpotrivă (…). Ajutăm tranzitul de cereale. Nu rămâne nicio boabă de cereale în România şi am să mă asigur, ca prim-ministru, că dacă s-a întâmplat acest lucru, de acum încolo n-o să se întâmple. Transportatorii au dreptate. Trebuie să existe culoare cum sunt peste tot în Europa, UE şi non-UE. Dar nu-mi cereţi să ies să arunc cu pietre în ucraineni. Sunt un popor aflat la nevoie. Nu ei au atacat Rusia”, a susţinut Marcel Ciolacu.

Comisia Europeană intră pe fir

Comisia Europeană analizează modalităţile prin care să poată permite statelor membre din Est să restricţioneze importurile din Ucraina, în condiţiile în care vrea să prelungească liberalizarea schimburilor comerciale cu Kievul pentru încă un an, până în luna iunie 2025.

Începând din iunie 2022, blocul comunitar a suspendat taxele de import, cotele şi ale măsuri de protejare a comerţului în cazul importurilor din Ucraina, în ideea de a sprijini economia ucraineană după invazia rusească.

Cu toate acestea, afluxul de cereale ucrainene ieftine a declanşat proteste din partea guvernelor, fermierilor şi camionagiilor din ţările vecine Ucrainei, precum Polonia şi Ungaria.

Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat marţi că Executivul comunitar urmează să prezinte o propunere pentru noua perioadă, până în luna iunie 2025, care va ţine cont de sensibilităţile sectoarelor agricole din ţările estice ale blocului comunitar.

Actualul aranjament include măsuri de salvgardare, dar acestea se aplică numai dacă întreaga piaţă UE este afectată.

Ruinarea piețelor

Un diplomat european a precizat că planul Comisiei va permite statelor membre afectate să ia acţiuni rapid, pentru o perioadă iniţială de patru luni, cu condiţia unei evaluări din partea CE în decurs de trei săptămâni. De asemenea, Ucraina ar urma să fie încurajată să se alinieze mai mult cu standardele UE.

Anterior, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a afirmat că intrările de cereale ieftine din Ucraina au “ruinat” pieţele din Europa Centrală.

Până la data de 15 septembrie 2023, Comisia Europeană a permis unui grup de cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia) să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 4761