Klaus Iohannis, invitat să susțină un discurs în Parlamentul European / Miza este uriașă

Președintele Klaus Iohannis ar urma să susțină un discurs în plenul Parlamentului European la începutul lunii februarie, ca urmare a unei invitații primite de la Roberta Metsola, scrie G4Media, care citează surse politice.

Tema discursului va fi viitorul Europei, dat fiind că în luna iunie au loc alegeri europarlamentare. În acest moment au loc discuții între Palatul Cotroceni și Parlamentul European pentru a fi puse la punct ultimele detalii ale evenimentului.

Discursul va fi programat cu câteva săptămâni înainte de congresul Partidului Popular European (PPE), care va avea loc la București. La acest congres e de așteptat ca „popularii europeni” să își anunțe candidatul pentru șefia Comisiei Europene.

Președintele Klaus Iohannis a mai susținut un discurs în plenul Parlamentului European, în octombrie 2018.

Miza este uriașă

Scenariul ca Iohannis să devină șef al Consiliului European, vehiculat de mai multă vreme în cercurile partidelor, a fost repus pe masă în aceste zile.

O șansă ca președintele Klaus Iohannis să ajungă șef al Consiliului European există, însă totul se joacă până în ultimul moment. Toate calculele se fac pe proiecțiile privind alegerile europarlamentare. Potrivit estimărilor, Partidul Popular European (PPE) se va menține pe prima poziție la scrutinul din iunie, reconfirmându-și statutul de cel mai influent grup politic la nivel european.

De asemenea, potrivit calculelor de la Bruxelles, în viitorul Consiliul European șefii de stat sau guvern vor aparține, în jur de jumătate, familiei politice a popularilor europeni. În aceste condiții, PPE este foarte posibil să revendice atât șefia Comisiei Europene, cât și pe cea a Consiliului European.

În calcule contează și faptul că la ultima împărțire a posturilor la nivel înalt în UE, marile puteri și-au luat partea leului, iar țările mai mici din Est nu au primit nimic semnificativ. Un alt lucru care contează pentru România este și situația de securitate din zonă și susținerea pe care țara noastră a acordat-o Ucrainei.

Noul președinte al Consiliului European se va alege la finalul lunii iunie, când consiliul se va întruni. Chiar dacă actualul șef, Charles Michel a anunțat că va demisiona pentru a participa la europarlamentare, cel mai probabil nu se va pune problema unui președinte interimar, liderii europeni optând pentru alegerea unui președinte pentru următorii ani. În acest context, scenariul cu Viktor Orban, vehiculat de mass media, nu stă în picioare.

Potrivit procedurii, președintele Consiliului European este ales de o majoritate calificată (15 voturi din 27 ) a membriilor Consiliului European pentru un mandat de 2,5 ani, care poate fi reînnoit o singură dată.

Dupa alegerile din 9 iunie, grupurile parlamentare își vor împărți cele patru mari funcții la nivelul administrației europene. Este vorba de șefia Parlamentului European, Consiliul European, Comisia Europeană și funcția de Înalt Reprezentat European.

De menționat este că președintele Klaus Iohannis este susținut puternic de actuala președintă a PE, Roberta Metsola.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482