Detalii de culise de la întâlnirea lui Iohannis cu Nehammer / SURSE

Președintele Klaus Iohannis a avut o discuție cu premierul bulgar și cancelarul austriac Karl Nehammer, la finalul Consiliului European de joi, 14 decembrie. Discuția a fost convocată de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, însă nu s-a ajuns la niciun rezultat în privința aderării României la Spațiul Schengen, a anunțat Iohannis.

Conform unor surse politice, întâlnirea a avut ca scop să îi arate cancelarului austriac că este absolut necesar ca, dincolo de aderarea cu frontierele aeriene a României, să existe un termen clar, cât mai apropiat în 2024, pentru accederea României în spațiul Schengen și cu spațiul terestru.

„Așa cum a arătat și Comisia Europeană, nu poate fi deschis spațiul aerian pentru Schengen, iar intrarea cu spațiul terestru să fie lăsată incertă”, mai spun sursele citate.

Iohannis a transmis că trebuie sprijiniți mai ales românii care, în număr foarte mare, vin sau pleacă în străinătate cu mașina și care stau cu orele în trafic și la graniță, precum și transportatorii.

Discuția dejoi cu Karl Nehammer s-a desfășurat în contextul în care până în prezent Austria a avansat doar propuneri privind frontierele aeriene, ba chiar a regresat în poziția sa, nemaidorind să discute aderarea cu frontierele terestre în cursul anului viitor și nici conexiunea între intrarea cu frontierele aeriene și cea cu frontierele terestre.

În plus, motivația Austriei a fost aceea de a scăpa de cât mai mulți migranți de pe teritoriul său, aceasta fiind una din condițiile puse pentru decizia pentru aderarea cu spațiul aerian.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482