Marți, 11 iunie, la Ambasada Federației Ruse din București a avut loc recepția cu ocazia Zilei Rusiei. Printre cei prezenți s-au aflat senatoarea Diana Șoșoacă și fostul ministru Adrian Severin, după cum reiese din imaginile publicate de reprezentanța diplomatică pe pagina oficială de Facebook.
„Pe data de 11 iunie 2024, a avut loc o recepție oficială la Ambasada Rusiei la București cu ocazia sărbătorii naționale – Ziua Rusiei. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Parlamentului României, ai corpului diplomatic străin, ai cercurilor de afaceri românești, clerici, oameni de știință și cultură, jurnaliști și compatrioți”, transmite Ambasada Rusă.
Noul ambasador, discurs cu atacuri la NATO și UE
A fost prima recepție de Ziua Rusiei găzduită de noul ambasador al Rusiei în România, Vladimir Lipaev. Acesta a susținut un discurs plin de atacuri la adresa NATO și UE, prezentând Rusia ca pe un stat care luptă pentru independența mai multor țări.
„În discursul său, diplomatul a remarcat că originile crizei actuale din Ucraina izvorăsc din expansiunea neocolonială a statelor NATO și ale Uniunii Europene, care sunt obișnuite să-și construiască bunăstarea în detrimentul altor popoare și al resurselor lor naturale. Rusia luptă astăzi nu numai pentru propria libertate și suveranitate, ci și pentru dreptul tuturor țărilor care se străduiesc să urmeze un curs independent orientat la nivel național, de a spune „nu” revendicărilor geopolitice și geo-economice ale „Occidentului colectiv”, care nu se poate împăca cu faptul că în secolul al XXI-lea cineva îndrăznește să-i reziste.
Rusia, conștientă de responsabilitatea sa față de soarta umanității, este pregătită pentru un dialog pașnic, ținând cont de interesele sale legitime. Cu toate acestea, ea nu acceptă ultimatumul pe care organizatorii așa-numitului „summit al păcii”, care va avea loc în următoarele zile în Elveția, vor să i le prezinte.
Ambasadorul a subliniat că Rusia și România au potențialul de a relansa legăturile rupte, ceea ce se datorează factorului geografic, istoric și cultural, precum și, nu în ultimul rând, atașamentului popoarelor țărilor noastre față de religia ortodoxă și valorile sale tradiționale. Cu toate acestea, realizarea unui astfel de potențial va depinde de disponibilitatea României de a-și abandona cursul neprietenos față de Rusia”, se arată în mesajul Ambasadei Ruse.