Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan, care candidează din partea PNL pentru un nou mandat, a declarat, miercuri, că în programul său electoral este şi construirea a cel puţin două depozite frigorifice pentru produsele agricole autohtone, din fonduri proprii, pentru a susţine producătorii locali şi a facilita comercializarea produselor locale în fiecare supermarket.
“Avem această capacitate financiară. Vrem ca produsele fermierilor noştri să fie vândute în reţelele de magazine. În afară de târgurile pentru producătorii locali, ne propunem ca în fiecare supermarket din judeţul Bihor să se găsească standuri cu produse bihorene. Dificultatea majoră este depozitarea acestor produse, ambalarea lor corespunzătoare, paletizarea lor şi posibilitatea de a fi livrate în sistemul comercial standard. Vom construi cel puţin două depozite în judeţul Bihor, după care vor fi date în administrarea asocierii cooperativelor dintre aceşti producători” a declarat Bolojan, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul PNL Bihor.
El a menţionat că, în paralel cu construcţia acestor depozite, trebuie să se lucreze cu fermierii din judeţ, pentru a-i convinge de necesitatea asocierii.
“Pe lângă a vinde produsele de tip sezonier, este bine să creăm şi acest mecanism, pentru ca produsele lor să ajungă pe rafturile supermarketurilor în aşa fel încât bihorenii să aibă acces la ele într-o cantitate mai mare. Asta înseamnă că vor putea produce mai mult, dar produsele nu se vor strica pentru că vor putea fi stocate. Avem astfel de modele. Ne bazăm pe un model pe care l-am văzut în Austria şi încercăm să-l replicăm şi la noi”, a afirmat Ilie Bolojan.
Potrivit acestuia, dacă unul dintre cele două depozite preconizate a se construi va fi ridicat în Oradea, în apropierea Aeroportului, pentru amplasamentul celui de al doilea se va face o analiză, deoarece locul acestuia depinde de disponibilitatea fermierilor de a se asocia pentru cantităţi mai mari. Există deja trei zone cu suprafeţe mari de solarii luate în calcul: Tărcaia-Grădinari, Biharia-Roşiori şi Ciumeghiu-Avram Iancu.
“Dacă vom avea mai mulţi parteneri în judeţ, mai multe asemenea asocieri, vom construi mai multe depozite. Dar cel puţin unul în afara oraşului Oradea, îl garantăm pentru că am avut discuţii prealabile”, a spus Ilie Bolojan.
Liderul PNL Bihor a amintit că proiectul acestor depozite a apărut ca o necesitate în urma discuţiilor pe care le-a avut cu fermierii din zona Beiuş, când se lucra la centura rutieră Beiuş.
“A trebuit să iau la pas solariile din zonă şi să discut cu fermierii despre deranjul generat de relocarea acestor solarii. Am început să le cunosc cu adevărat problemele, nevoile şi sunt convins că acesta este un proiect bun. În anii următori, pe lângă catalogul electronic al producătorilor locali la care se lucrează, acest proiect al depozitelor va dovedi că e o ancoră de dezvoltare în zona fermierilor”, a conchis Bolojan.
Actualul preşedinte al CJ Bihor a mai vorbit, în conferinţa de presă de miercuri, împreună cu primarul Oradiei şi preşedintele organizaţiei municipale a PNL, Florin Birta, despre proiectele pe care CJ Bihor şi municipalitatea orădeană le-au pornit în ultimii patru ani şi, respectiv, despre unele pe care vor să le propună pentru următorii patru ani. Acestea au fost prezentate pe patru capitole mari: mobilitate rutieră, parteneriatul între Primăria Oradea, CJ Bihor şi Universitate, sănătate şi industrie.