Primul partid care propune un calendar pentru turul I și II la prezidențiale, după invitația lui Marcel Ciolacu

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la RFI, că „varianta corectă” pentru organizarea alegerilor prezidențiale este 30 noiembrie (primul tur) și 8 decembrie (al doilea tur), după ce premierul Marcel Ciolacu a anunţat că îi va invita pe liderii partidelor politice să discute despre calendarul alegerilor prezidenţiale.

„Până la urmă, eu cred că undeva în noiembrie vom avea alegeri, pentru septembrie deja am pierdut posibilitatea”, a apreciat acesta.

Liderul UDMR a propus, în acest contexst, varianta cu „primul tur undeva la sfârșitul lunii noiembrie, 30 noiembrie, și pe 8 decembrie turul doi”. „Este o variantă corectă, din punctul meu de vedere și dacă va fi o întâlnire, eu voi susține acest calendar, această variantă”, a indicat Kelemen Hunor.

Reproșuri

Președintele UDMR i-a taxat pe liberali pentru faptul că s-au răzgândit și vor alegeri la termen, la iarnă, după ce acceptaseră în coaliție ca alegerile prezidențiale să fie în septembrie

„Pentru mine rămâne această întrebare, cum poți să ai încredere în cei care au anunțat un calendar și-și schimbă cuvântul, nu-și respectă cuvântul dat? Nu este prima dată”, a spus Kelemen.

„Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să meargă pe decizia luată. Am în fața mea decizia Biroului Politic Național al PNL, în care ei au anunțat 15 septembrie și 29 septembrie”, a adăugat acesta.

Varianta PNL

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat marţi, că datele propuse de Partidul Naţional Liberal pentru organizarea alegerilor prezidenţiale sunt 10 noiembrie (turul I) şi 24 noiembrie (turul II). „Datele propuse de Partidul Naţional Liberal sunt cele constituţionale, 10 cu 24 noiembrie. Asta e data constituţională”, a spus Bogdan, la sediul PNL, după întâlnirea cu PSD desfăşurată la Guvern.

Varianta USR

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat joi că alegerile prezidențiale ar trebui să aibă loc la termen. „Dacă se decide altceva, trebuia decis cu un an-doi înainte”. „Nu este despre a-i fi bine lui Ciolacu sau Ciucă, ci despre a respecta fiecare român care vrea să candideze şi vrea să îşi aleagă un preşedinte al României”, a precizat acesta. USR nu a avansat însă și zilele în care consideră că ar trebui organizate cele două tururi de scrutin.

Varianta PSD

PSD a susținut inițial că primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc pe 15 septembrie (așa cum s-a agreat în coaliție, n.red.) sau pe 29 septembrie. Vineri s-a împlinit termenul limită până la care Guvernul putea stabilit data primului tur al alegerilor prezidențiale pe 15 septembrie, astfel că singura variantă PSD care mai stă în picioare este 29 septembrie (turul I) și 13 octombrie (turul II).

 

 

 

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482