Stabilirea datei este atributul Guvernului

Senatorul Cseke Attila susţine că UDMR este de acord cu orice variantă privind alegerile prezidenţiale, care pot avea loc în octombrie, sfârşit de noiembrie sau început de decembrie (turul 2), stabilirea datei fiind atributul Guvernului.

Cseke Attila a declarat, vineri, la Euronews România, că discuţia pe acest subiect trebuie tranşată cât mai rapid pentru că nu face bine celor două partide aflate în coaliţia de guvernare.

”Atributul legal pentru alegerea preşedintelui României este al Guvernului. Practic nu mai putem face în 15 septembrie, aşa cum s-a anunţat în martie de cele două partide care alcătuiesc arcul guvernamental. Trebuie găsită altă dată, care poate fi în octombrie, dar poate fi şi sfârşit de noiembrie, început de decembrie (turul 2). Noi suntem de acord cu orice variantă, decizia aparţine Guvernului. Discuţia trebuie închisă cât mai rapid, nu cred că face bine clasei politice această discuţie în contradictoriu şi nu face bine partidelor de la guvernare”, a spus Cseke, potrivit news.ro.

UDMR a participat la toate toate consultările instituţionale

Acesta a precizat că UDMR a participat la toate toate consultările instituţionale, informale sau formale de-a lungul timpul, astfel că dacă va veni invitaţia de la primul ministru Marcel Ciolacu, Uniunea va participa în mod sigur.

”Este o problemă despre care trebuie să discutăm şi anume că o înţelegere între două formaţiuni politice care astăzi guvernează România nu se respectă, ceea ce este grav. Este grav şi faptul că autoritatea primului ministru este afectată şi ştirbită, pentru că un prim-ministru conduce Guvernul, impune ceva. Dacă au avut un acord şi au anunţat împreună datele pentru prezidenţiale şi PNL nu respectă înţelegerea, avem o problemă de funcţionare a Guvernulu şi de ştirbire a autorităţii primului ministru. Nu este un mesaj bun pentru electorat şi pentru cetăţenii României să anunţi împreună ceva după care să spui că s-a schimbat contextul politic şi nu ne mai convine. Noi, indiferent că au fost consultări la instituţia prezidenţială, discuţii între partidele politice, am spus că aceste dezbateri sunt binevenite şi noi mergem şi vom merge şi săptămâna viitoare”, a conchis senatorul UDMR.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, că de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi va invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor prezidenţiale. ”Aceasta este abordarea corectă şi nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu iniţieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanşa o criză guvernamentală şi instabilitate în România”, a subliniat el, referindu-se la disputa cu PNL pe tema datei alegerilor şi la faptul că ministrul liberal al Justiţiei Cătălin Predoiu nu a emis hotărârea privind data scrutinului.

”Mă bucur că, până acum, actul guvernamental nu a fost afectat de tensiunile politice, nici măcar în campania electorală care tocmai s-a încheiat. Pentru că am înţeles cu toţii că acest guvern nu este al coaliţiei sau al vreunui partid, este Guvernul României. Toţi cei de aici, indiferent de partidul din care facem parte, avem o responsabilitate uriaşă de a asigura stabilitatea acestei ţări, iar acest lucru înseamnă inclusiv să-ţi respecţi angajamentele. Nu este vorba de un termen sau altul pentru desfăşurarea alegerilor, este vorba de încredere. Ţopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri şi din punctul meu de vedere trebuie să înceteze”, a declarat Ciolacu, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.

El a explicat că vineri era ultima zi în care putea fi adoptată hotărârea de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale la 15 septembrie.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5393