Senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, împreună cu Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului au participat, în calitate de membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) la sesiunea de vară a APCE, desfășurată la Strasbourg, în perioada 24-28 iunie 2024.
Senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș a luat parte la cele două tururi de scrutin pentru alegerea viitorului secretar general al Consiliului Europei. Fostul președinte al Confederației Elvețiene, Alain Berset, a fost ales în această funcție pentru un mandat de 5 ani, cu un număr de 114 voturi. Au fost votați totodată și judecătorii din partea Serbiei, Finlandei și Austriei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În plenul Adunării a fost organizată o ceremonie de marcare a 75 de ani de la înființarea
Consiliului Europei și a fost decernat Centrului pentru femei Irida din Grecia Premiul Vigdis pentru consolidarea statutului femeilor.
Președintele Comisiei Juridice din Senatul României a luat parte și la discuțiile cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović-Burić, și s-a implicat în adoptarea unei rezoluții importante privind modificările Regulamentului APCE.
Totodată , a sprijinit o rezoluție dedicată comemorării a 90 de ani de la Holodomor și a participat activ la discuțiile privind protejarea drepturilor omului.
,, E un privilegiu să fiu parte din această sesiune de vară cu impact semnificativ pentru viitorul Europei. Pe lângă rezoluțiile importante votate, am participat activ la numeroase dezbateri importante și la o întâlnire cu membrii delegației canadiene cu statut de observator la APCE, în care au fost abordate teme de interes pentru cele două părți, cum ar fi perspectivele cooperării bilaterale, cu accent pe domeniul nuclear, și importanța continuării sprijinului pentru Ucraina în fața agresiunii militare a Federației Ruse.,, a declarat senatorul liberal Cristian Niculescu-Țâgârlaș.
Ordinea de zi a sesiunii a cuprins, printre altele, dezbateri pe teme precum: întărirea democrației prin procese participative și deliberative; consolidarea dimensiunii de tineret în activitatea APCE; protecția apărătorilor drepturilor omului femei; asigurarea unor proceduri de azil în concordanță cu drepturile omului; procesele de reparație și reconciliere pentru surmontarea conflictelor trecute; îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor față de Consiliul Europei de către Armenia. Au fost organizate totodată o dezbatere de urgență privind provocările la adresa democrației în Georgia și două dezbateri de actualitate: Războiul din Gaza – asigurarea eliberării ostaticilor, implementarea unui acord imediat de încetare a focului și furnizarea de asistență umanitară, respectiv intensificarea eforturilor Consiliului Europei pentru combaterea amenințărilor la adresa libertății de expresie.
Următoarea sesiune a APCE va avea loc, la Strasbourg, în perioada 30 septembrie-4 octombrie 2024.