Situație unică în țară – Alegeri repetate la Costinești. BEC anunță procedura

Modelul buletinului de vot utilizat la noul scrutin care va fi organizat pentru funcția de primar în Costinești, în 7 iulie 2024, va fi cel utilizat la alegerile din 9 iunie, a decis vineri Biroul Electoral Central (BEC).

Potrivit unui comunicat al BEC, pe buletinul de vot înscrierea candidaților va fi făcută în aceeași ordine, urmând ca pe prima pagină exterioară să fie specificată data noului proces electoral.

La noul scrutin, se vor utiliza aceleași liste electorale ca la alegerile din 9 iunie, care se actualizează, se întocmesc și se tipăresc în condițiile legii.

Totodată, persoanele care au dobândit dreptul de vot sau în cazul cărora interdicția de a vota a expirat în perioada cuprinsă între 9 iunie a.c. și data noului scrutin își pot exercita dreptul de vot, urmând a fi înscrise în listele electorale. Persoanele care și-au pierdut dreptul de vot în perioada cuprinsă între 9 iunie a.c. și data noului scrutin nu își pot exercita dreptul de vot.

De asemenea, persoanele care și-au stabilit domiciliul sau reședința în circumscripția electorală în care se organizează noul scrutin ulterior datei de 9 iunie a.c nu își pot exercita dreptul de vot.

Institutele de sondare a opiniei publice, societățile comerciale ori organizațiile neguvernamentale care au fost acreditate de Biroul Electoral Central pentru alegerile din 9 iunie a.c. se consideră a fi acreditate și pentru noul scrutin.

În Costinești, alegerile locale au fost anulate și vor organizate din nou în 7 iulie, însă doar pentru funcția de primar. În urma numărătorii voturilor din 9 iunie, candidatul PNL avea un avans de doar un vot, însă s-a stabilit că a votat și un cetățean ucrainean care nu avea acest drept. Astfel, pentru că nu se poate stabili dacă votul ilegal este sau nu cel care a făcut diferența, alegerile au fost anulate și și s-a dispus reluarea procesului electora.

Situația este diferită de cea din două comune din Alba și Mureș unde s-a organizat al doilea tur de scrutin ca urmare a egalității de voturi. În cele două comune, pe buletinele de vot în al doilea tur s-au aflat doar cei doi candidați aflați în situație de balotaj pe 9 iunie.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5393