‘Nu se poate întâmpla o minune peste noapte’

Ministrul Marcel Boloș a prezentat vineri măsurile care vor duce la digitalizarea sistemului fiscal al României. Modulele anti-fraudă vor intra în etapa de testare pilot începând cu data de 1 august.

„Este un pachet de măsuri de digitalizare a sistemului fiscal al României, care alături de modulul e-Factura, modulul e-TVA, sunt în pregătire și Ro-e-Proprietatea, și subliniez aici că va avea loc o discuție prealabilă cu mediul de afaceri și cu reprezentanții organizațiilor profesionale, și în pregătire este declarația unică inteligentă pentru persoanele fizice autorizate. Un ultim pachet de măsuri este cel cu privire la modulele anti-fraudă, al căror obiectiv final este de organizare a inspecțiilor fiscale și a inspecției anti-fraudă, în funcție de valoarea indicatorilor de risc fiscal, astfel încât acțiunile organelor noastre de inspecției fiscală și inspecție anti-fraudă să poată fi orientate spre faptele de evaziune fiscală, cele mai periculoase pentru bugetul statului”, a declarat ministrul Finanțelor.

VIDEO Marcel Ciolacu, critici fără precedent la adresa ministrului de Finanțe: Anunță schimbarea OUG privind e-TVA

El susține că de la 1 august vor intra în testare modulele anti-fraudă.

„Reamintesc de asemenea că modulele anti-fraudă cu precădere pentru combaterea evaziunii în domeniul TVA, care una peste alta sunt 160 de modalități prin care sunt organizate formele de prejudiciere a bugetului statului pentru ceea ce înseamnă TVA, aceste module vor intra în etapa de testare pilot cu data de 1 august și sunt măsuri după modelele europene din statele care și-au modernizat sistemele fiscale, încât România să poată cu adevărat să poată să aducă bani din mai buna colectare a impozitelor și taxelor”, a precizat Boloș.

Acesta atrage atenția că efectele nu se vor vedea „peste noapte”.

„Nu se poate întâmpla o minune peste noapte, să nu mă întrebați cât de rapid și dacă peste noapte vom putea vedea mai multe impozite și taxe la bugetul de stat, dar experiența altor țări arată că a nevoie cam de trei ani până când se văd rezultate ale acestor tiprui de măsuri, iar discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanțIi Băncii Mondiale în trei ani România ar putea ajunge la reducerea gap-ului de TVA cu 15%”, a adăugat ministrul.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5393