noii consilieri locali și județeni să învețe problemele administrației încă de acum, pentru a eficientiza actul de guvernare locală

Antreprenorul timișorean Marius Cristescu, împreună cu fratele său, Emil Cristescu, sunt unii dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din România și dețin Grupul de firme Bega, un jucător important care desfășoară investiții în domeniile foraj petrolier, construcții de mașini, minerale industriale, imobiliare și în industria hotelieră și de turism.

Viitorii consilieri locali și județeni au fost aleși la scrutinul din 9 iunie 2024, dar își încep efectiv mandatul de abia la finele lunii septembrie a acestui an.

În acest context, Marius Cristescu propune ca noii consilieri aleși în Consiliul Local Timișoara și în Consiliul Județean Timiș să participe, încă de pe acum, la ședințele de plen și de comisii și să se consulte cu actualii consilieri cu experiență, pentru a învăța cât mai multe despre legislația națională și locală, regulamente și despre mecanismele de vot și administrație.

“La fiecare învestire, o dată la patru ani, ne trezim în consiliul local și în cel județean cu aleși noi, care nu sunt familiarizați cu funcționarea forului din care fac parte sau cu primăria ori consiliul județean. O soluție responsabilă ar fi ca noii consilieri aleși să participe la ședințele de plen și de comisii, să vadă cum se iau deciziile, să învețe administrație. S-a văzut în ultimele mandate că ajung în funcția de consilier local sau județean oameni care nu știu cum se administrează un oraș sau un județ. Mulți nu cunosc nimic nici despre administrarea unor întreprinderi private. Ori consilierii trebuie să lucreze în folosul cetățenilor și al mediului de afaceri, care este motorul economiei și de unde vine cea mai mare parte a banilor la buget – din taxe, impozite și alte dări”, a declarat Marius Cristescu.

Acesta consideră că este o chestiune de responsabilitate socială și de asumare a votului cu care au fost învetiți. “Când spun că e responsabilitatea lor să învețe din timp, mă refer la faptul că apar anomalii prin vot, din care au de suferit cetățenii. Se acordă facilități cui trebuie dar și cui nu trebuie, alteori se fac majorări aberante pe care populația sau mediul de afaceri nu le poate suporta. Se votează investiții păguboase, regulamente de urbanism sau diverse studii, în condițiile în care acești noi aleși au dificultăți în a interpreta un PUZ, cum să calculeze impactul financiar sau cum să gestioneze traficul”, a mai spus antreprenorul Marius Cristescu.

De aceea, el a venit cu propunerea ca noii consilieri din CL Timișoara și din CJ Timiș să facă un “stagiu” de inițiere în tainele administrației încă de pe acum, pentru a fi pregătiți, pe cât se poate, până la finele lunii septembrie 2024, când vor depune jurământul și vor fi învestiți în funcție.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5393