‘Nu înseamnă că nu mai acoperă România’

Premierul Marcel Ciolacu anunță o iminentă ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a se decide dacă România trimite sau nu în Ucraina un sistem de apărare anti-aeriană Patriot. Ciolacă afirmă că decizia se va lua pe baza informațiilor oferite de specialiști, însă lasă să se înțeleagă că răspunsul pentru Kiev ar putea fi unul pozitiv. „Sunt ferm convins că decizia nu va fi de a slăbi siguranța României”, a precizat premierul.

„Va fi o decizie pe care o să o luăm în CSAT. Nu cred că ține cont o astfel de decizie de un moment electoral. Mă bucur foarte mult că este prima dată când Guvernul României nu este implicat în lupta electorală. S-a făcut o distincție clară între Guvernul României, coaliția de guvernare și campania electorală. Însemnă că România, după 30 de ani, a intrat într-o democrație consilidată. Nu am avut discuția cu președintele când se va face CSAT.

În primul rând trebuie să vorbească specialiștii. Nu înseamnă că dacă un sistem acoperă o parte din Ucraina nu mai acoperă România. Aici e vorba de specialiști, se așează la masă și găsesc cele mai bune soluții, decizia CSAT să se poată lua cu toată informația disponibilă astfel încât să fie cât mai bună”, a declarat Marcel Ciolacu, la Euronews.

Marcel Ciolacu a ținut să precizee că această chestiune nu trebuie privită din perspectivă electorală.

„Nu o să iau eu decizia acum în emisiune, pentru că nu sunt specialist. Eu sunt prim-ministru, trebuie să ascult într-un spațiu instituțional secret și pe urmă să luăm împreună o decizie. Nu este o discuție care să devină temă electorală, pentru că ar fi o catastrofă și o abordare necorectă față de partenerii noștri din NATO. Și nu este o discuție pentru a se lua în spațiul public. Știu, e o discuție care interesează, crează un breaking news, dar cred că am ajuns la maturitatea politică pentru a evita astfel de lucruri în situații atât de importante nu doar pentru România, ci pentru întreaga Europă.

Sunt ferm convins că decizia nu va fi de a slăbi siguranța României”, a mai precizat premierul.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482