Fără școli în 3 schimburi. Copiii noștri sunt viitorul orașului

O realitate alarmantă se resimte din ce în ce mai intens în rândul copiilor și tinerilor din România, unde numărul mic de creșe și grădinițe, precum și școlile insuficient dimensionate, care îi obligă, practic, pe copii să meargă la școală în 3 schimburi creează dificultăți care afectează în mod grav dezvoltarea și siguranța acestora.

În plus, dacă în anii precedenți, România era relativ ferită de flagelul consumului de droguri în școli, în ultimii ani, acesta a luat o amploare îngrijorătoare. Consumul de droguri afectează nu doar sănătatea tinerilor, ci și rezultatele școlare și relațiile lor cu ceilalți, iar autoritățile trebuie să ia măsuri drastice pentru a combate acest fenomen și pentru a proteja copiii și tinerii de efectele distructive ale drogurilor.

”Primăria Generală trebuie să se implice pentru a răspunde la una dintre cele mai mari îngrijorări pe care le au în prezent părinții care au copii de vârstă școlară. E vorba de consumul de droguri în rândul elevilor, care tinde să devină o problemă din ce în ce mai serioasă. Trebuie să combatem cu severitate traficul de droguri. Dar trebuie, în primul rând, să ne ocupăm de educația elevilor și copiilor noștri, ca să ajungă ei înșiși la decizia de a renunța și refuza consumul de droguri”, este de părere Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală București.

În programul de guvernare locală 2024-2028 publicat pe site-ul https://gabrielafirea.eu/, Firea propune implementarea unui program pentru prevenirea și combaterea consumului de substanțe interzise în școli, derulat de Primăria Capitalei în parteneriat cu primăriile de sector, Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne.

Senatoarea Gabriela Firea, care speră să obțină un nou mandat la Primăria Generală, intenționează să continue să implementeze mai multe proiecte dedicate educării copiilor și tinerilor.

”O altă mare problemă pentru orașul nostru este numărul insuficient de locuri în creșe si grădinițe, pentru cei mici. Anul trecut, peste 7.000 de copii nu au prins locuri. Trebuie să construim creșe și grădinițe, în colaborare cu primăriile de sector. Copiii noștri au nevoie de condiții și de un mediu potrivit pentru a crește și a se dezvolta. Copiii noștri sunt viitorul orașului. Iar noi, părinții, trebuie să-i știm în siguranță, să-i știm îngrijiți și protejați când mergem la muncă pentru a ne susține familiile”, a spus Gabriela Firea.

Situațiile pe care le-a întâlnit în mandatul anterior, când a constatat că locurile în creșe, în grădinițe sau școli sunt insuficiente, că sunt copii care sunt obligați să meargă la școală în 3 schimburi sau că familiile cu diverse tipuri de vulnerabilități au nevoie de ajutor în educarea copiilor au determinat-o să gândească și să inițieze o serie de măsuri, pe care le-a punctat în Programul de guvernare locală 2024-2028:

  • Construirea de creșe și grădinițe publice, cu program normal și/sau prelungit, în colaborare cu primăriile de sector.
  • Identificarea de soluții pentru școlile supraglomerate, astfel încât copiii să nu învețe în trei schimburi. (PMB + primăriile de sector)
  • Crearea unei rețețe de centre educaționale comunitare (sport, muzică, arte, meserii) accesibile gratuit în special pentru copiii din familiile aflate în situații vulnerabile (mame signure, familii cu venituri reduse, familii care au în componență persoane cu dizabilități etc.) (PMB + primăriile de sector)
  • Construirea unui parc tematic cu spații indoor și outdoor destinat copiilor în care să se desfășoare activități educative, sportive și de învățare prin joacă.
  • Asigurarea finanțării parțiale/totale și implementarea de programe de tip ȘCOALĂ DUPĂ ȘCOALĂ în toate școlile din București, pe baza unui protocol cu primăriile de sector, programe în cadrul cărora să se asigure atât hrană caldă, cât și supravegherea copiilor și ajutor la teme, ore remediale, cursuri opționale. (PMB + primăriile de sector)
  • Implementarea, în colaborare cu Primăriile de sector și cu ONG-urile din domeniul protecției drepturilor copilului și ale tinerilor, a unor programe de tip Scoală de Vară, care să asigure găzduirea copiilor în timpul zilei, masă și accesul la activăți educative, cursuri, susținerea abilităților și talentelor. (PMB + primăriile de sector)
  • Crearea și implemetarea unor programe de internship PLĂTIT în cadrul tuturor instituțiilor subordonate Primăriei Municipiului București în vederea susținerii tinerilor, precum și a susținerii procesului de recrutării și selecției de personal.

 

În concluzie, investiții serioase în infrastructură educațională și creșterea numărului de creșe și grădinițe, combaterea consumului de droguri în școli și un sprijin adecvat pentru familiile vulnerabile pot aduce schimbări semnificative în viața copiilor și tinerilor din România. Gabriela Firea pare să aibă programul potrivit pentru a schimba în bine viața copiilor și tinerilor bucureșteni.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482