Ciolacu, ironic cu presa pe tema livrării Patriot pentru Ucraina: ‘Să desființăm CSAT-ul și să luăm hotărârile noi, aici, în Cercul Militar din Brașov’

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți, după ședința de Guvern desfășurată la Brașov, că a avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis despre posibilitatea ca România să cedeze Ucrainei un sistem de apărare Patriot și că decizia se va lua într-o ședință CSAT. El nu a vrut să-și spună opinia și a fost ironic la insistențele jurnaliștilor.

Reporter: – Ați avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis cu privire la sistemul Patriot?

– Am avut o discuție cu președintele României, urmează să luăm o decizie în CSAT. Sunt ferm convins că după CSAT o să aflați decizia. O să urmeze să ne anunțe președintele, în aceste zile (când va avea loc ședința CSAT, n.red.).

– Dvs ce părere aveți?

– Repet, este o decizie care se ia în CSAT, aici nu avem păreri când vorbim de apărarea națională

– Ministrul Apărării de ce avea mari reticențe, așa cum ați spus?

– Vă spun încă o dată, această decizie se ia în CSAT și nu am spus mari, am spus că are rețineri.

– Încercăm să aflăm opinia dvs despre subiect.

– Atunci spun că cel mai bine e să desființăm CSAT-ul și să luăm hotărârile noi, aici, în Cercul Militar de la Brașov. Dar nu m-am supărat, mă raportez la ce vom hotărî împreună cu președintele României în CSAT.

Ministrul Apărării are rețineri

Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică seara că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are reţineri mari ca România să dea un sistem de apărare Patriot Ucrainei, menţionând că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis pe această temă şi că decizia va fi luată în CSAT.

“Suntem trei state cu sistemul Patriot – este Polonia, România şi Germania. Ştim poziţia Germaniei. Domnul Tusk este prim-ministru al Poloniei. La noi, conform Constituţiei, comandantul suprem al armatei este domnul preşedinte Klaus Iohannis. Eu nu am avut o discuţie încă după vizita preşedintelui în Statele Unite. Am avut discuţii cu ministrul Apărării. Domnul ministru al Apărării are reţineri mari să dăm acest sistem, unul dintre sisteme să-l dăm în Ucraina”, a afirmat Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Semnal de la Casa Albă

Pe 7 mai, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, după ce a fost primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden, că România va găsi o soluţie în privinţa cedării unui sistem Patriot de apărare antiaeriană Ucrainei.

“Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, şi în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu, acasă, în CSAT, cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi, evident, ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână în România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot (…) da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”, a precizat Iohannis.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 4210