ce șanse are Klaus Iohannis?

Eurodeputatul PSD Mihai Tudose, care ocupă primul loc pe lista PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare, a susţinut, la Prima TV, că Ursula von der Leyen nu va obţine un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene, deşi a fost validată pentru această funcţie la Congresul Partidului Popoular European de la Bucureşti, relateză NEWS.RO. Mihai Tudose este de părere că, în funcţie de rezultatul alegerilor europene, preşedintele Klaus Iohannis ar putea obţine o funcţie europeană pentru că are ”câteva caracteristici”: reprezintă blocul Estic şi face parte din cea mai numeroasă familie politică la nivel european: Partidul Popoular European (PPE).

Insider electoral: În urmă cu cinci ani aţi votat-o pe Ursula von der Leyen pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. O veţi vota şi acum?

Mihai Tudose: Atunci a fost un pachet în care noi am avut preşedinţia Parlamentului şi Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă. Nici mie nu-mi plăcea foarte mult de Ursula von der Leyen, cum nici lor nu le plăcea foarte mult de reprezentantul nostru pentru Parlamentul European sau de Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă.

Acum vă place mai mult Ursula?

Nu. Nu sunt de părere că a fost foarte performantă în crizele pe care le-a traversat. E drept că a avut un mandat foarte complicat, dar nu.

O veţi vota acum?

Să o votez la ce? Candidează?

Da, candidează pentru încă un mandat la şefia Comisiei Europene.

Cine v-a spus?

Partidul Popular European (PPE.)

Haideţi să mai avem un pic de răbdare.

În 2019, Manfred Weber era propunerea iniţială a PPE pentru Comisia Europeană şi n-a mai ajuns să fie preşedinte, asta spuneţi.

Vor fi câteva săptămâni intense după alegerile europarlamentare până se ajunge la un numitor comun.

Aţi accepta să fiţi comisar european în Cabinetul Ursula von Der Leyen?

Părerea mea, astăzi, e că nu va fi doamna Ursula von Der Leyen. Aşa cred eu. Simt mai multă lume nemulţumită decât mulţumită.

Pe Klaus Iohannis îl vedeţi într-o funcţie europeană?

Staţi să treacă alegerile! Domnul Klaus Iohannis are câteva caracteristici. Reprezintă blocul Estic şi o anumită familie politică (PPE – n.r.). Guvernarea europeană este tot o coaliţie între PNL-ul european şi PSD-ul european şi, din când în când, Renew – de fapt, Franţa cu Macron. Dacă PNL-ul european optează pentru preşedinţia Comisiei Europene, mai rămân de discutat Consiliului European şi preşedinţia Parlamentului European. Pentru Consiliul European, din câte ştiu eu, cam optează Renew, adică Franţa.

Deci nu-i daţi şanse?

Astăzi e prematur să vorbim despre aşa ceva. Poate fi o candidatură serioasă, dar haideţi să vedem câte voturi sunt.

Context

În toamna anului 2018, Partidul Popular European (PPE) l-a validat, în cadrul unui Congres organizat la Helsinki, pe europarlamentarul Manfred Weber pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. PPE a obţinut cele mai multe mandate de eurodeputat după alegerile din mai 2019, însă Manfred Weber nu a mai ajuns în fruntea Comisiei Europene. Motivul? S-a opus preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cel care conduce informal grupul RENEW din Parlamentul European. Iar fără voturile RENEW, PPE nu reuşea să strângă o majoritate pentru a impune şeful Comisiei Europene, cea mai importantă funcţie în arhitectura de putere a UE. În urmă cu cinci ani, varianta de compromis între familiile politice europene a fost Ursula von der Leyen. În 2024, urmează o nouă negcoiere între PPE, RENEW şi socialiştii europeni pentru formarea unei majorităţi şi pentru împărţirea funcţiilor de anvergură: şefia Comisiei Europene, a Consiliului European, a Parlamentului European şi portofoliului de Înalt Reprezenant pentru Politică Externă.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482