Vechimea în muncă nu se mai calculează numai cu contract de angajare

Mai mulţi parlamentari de la UDMR, neafiliaţi şi câte unul de la PNL, PSD, AUR şi USR au depus la Senat un proiect de lege care prevede să fie considerată vechime în muncă şi înregistrată în Revisal şi pentru persoanele care prestează activităţi în baza unui contract de mandat, nu doar salariaţilor.

„În registrul general de evidenţă a salariaţilor reglementat prin hotărârea Guvernului 905/2017 sunt raportaţi numai salariaţii, nu şi persoanele care prestează activitatea în baza unui contract de mandat. Astfel, activitatea prestată în baza unui contract de mandat nu constituie vechime în muncă şi nu este înregistrată în Revisal. Măsura (pentru a contabiliza activitatea desfăşurată în baza unui contract de mandat ca vechime în muncă, sau vechime în specialitate) este necesară, deoarece în caz contrar, ar discrimina şi dezavantaja persoanele, care au fost directori timp de ani de zile în baza unui astfel de contract de mandat. Persoanele, directorii, care lucrează în baza unui contract de mandat cotizează la sistemul de pensii, asigurări de sănătate şi impozit pe venit şi îşi desfăşoară activitatea pur şi simplu”, precizează iniţiatorii, în expunerea de motive a propunerii legislative.

Ei mai arată că „principalul beneficiar în situaţia în care activitatea prestată de un director în baza unui contract de mandat va fi recunoscută ca vechime în muncă este statul, pentru că va putea atrage persoane cu competenţe, care au lucrat în sistemul public”.

„O condiţie fundamentală pentru a face angajări în sistemul public este vechimea în muncă. Fără a avea recunoaşterea că activitatea unei director este vechime în muncă, această categorie de persoane nu va putea să fie angajată în sistemul public”, mai susţin iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Astfel, proiectul completează legea 53/2003 – Codul muncii şi a legea societăţilor 31/1990, în sensul în care este introdus în Codul Muncii un articol numit „Contractul de mandat” şi care prevede următoarele:

„Art 110¹ (1) Contractul de mandat este contractul în temeiul căruia o persoană desfăşoară activităţi profesionale, în schimbul unei remuneraţii.

(2) Remuneraţia obţinută în temeiul unui contract de mandat este asimilată din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii şi se impozitează potrivit art. 76 alin. (1) şi alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

(3) Munca prestată în temeiul contractului de mandat constituie vechime în muncă.

(4) Prin derogare de la art. 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, remuneraţia directorilor obţinută în temeiul contractului de mandat este asimilată salariului, din punctul de vedere al obligaţiilor decurgând pentru director şi societate din legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, legislaţia privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi din legislaţia privind asigurările de sănătate”.

Totodată, iniţiative legislativă modifică Legea societăţilor 31/1990 prin introducerea la articolul 152 a două noi alineate care prevăd că:

„(2¹) Directorii care desfăşoară o activitate pe baza unui contract de mandat încheiat potrivit Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioară, sunt asimilate salariaţilor şi/sau lucrătorilor în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioară.

(2²) Munca prestată în temeiul unui contract de mandat constituie vechime în muncă”.Proiectul de lege a fost depus la Senat, prim for sesizat, iar decizională pe iniţiativa legislativă este Camera Deputaţilor.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482