artificiul prin care Rusia câștigă un munte de bani, chiar și cu fondurile blocate

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, afirmă că avem 13 pachete de sancţiuni europene împotriva Moscovei, însă banii europeni curg în continuare în Rusia. El afirmă că este evident că mecanismul de impunere al acestor sancţiuni trebuie îmbunătăţit şi că este inadmisibil să permitem în continuare companiilor şi entităţilor europene să finanţeze războiul absurd al lui Putin. Spre exemplu, băncile europene au blocat banii rusești, iar acum plătesc taxe de 800 de milioane de euro către Rusia, față de 200 de milioane de euro cât plăteau în 2021, informează News.ro.

Liderul PMP anunţă că a solicitat Comisiei Europene să deschidă o investigaţie cu privire la aceste nereguli şi să acţioneze astfel încât sancţiunile UE chiar să îşi atingă obiectivul.

”Avem 13 pachete de sancţiuni europene împotriva Moscovei, însă banii europeni curg în continuare în Rusia. Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo şi OTP sunt băncile care pot preda masterclass-uri despre sustragerea de la implementarea sancţiunilor. Profiturile lor vorbesc de la sine. În 2023, aceste bănci au raportat un profit combinat de peste 3 miliarde de euro, de trei ori mai mari decât în 2021 şi au fost generate în parte de fondurile pe care băncile nu le pot retrage din Rusia – aşa cum arată o analiză a Financial Times”, scrie Tomac pe Facebook.

Rușii câștigă bani mai mulți

Potrivit lui Tomac, ”problema este că toate aceste profituri înregistrate au dus la plata a aproximativ 800 de milioane de euro în taxe către Rusia, o creştere semnificativă de la 200 de milioane de euro înregistrare în 2021”.

”În urma sancţiunilor internaţionale impuse asupra băncilor ruseşti, ca de exemplu imposibilitatea de a primi şi trimite plăţi Swift, aceste bănci străine au reprezentat o gura de aer pentru ruşi, deoarece lor nu li se aplicau aceste restricţii. Şi aşa înţelegem modul în care companiile europene rămase în Rusia ajută Kremlinul să menţină stabilitatea financiară în ciuda sancţiunilor occidentale şi practic, subvenţionează maşinăria de război a lui Putin”, spune Eugen Tomac.

Liderul PMP se întreabă ”de ce există în continuare entităţi scutite de implementarea sancţiunilor în condiţiile în care Comisia Europeana l-a desemnat pe David O’Sullivan în calitate de trimis special internaţional pentru punerea în aplicare a sancţiunilor UE?”

”Este evident că mecanismul de impunere al acestor sancţiuni trebuie îmbunătăţit. Este inadmisibil să permitem în continuare companiilor şi entităţilor europene să finanţeze războiul absurd al lui Putin. Am solicitat Comisiei Europene să deschidă o investigaţie cu privire la aceste nereguli şi să acţioneze astfel încât sancţiunile UE chiar să îşi atingă obiectivul”, mai spune Eugen Tomac.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 3978