‘El ar fi un câștig / De fapt, alta e miza’

Corneliu Bjola, politolog și profesor de diplomație la Universitatea Oxford, împreună cu echipa sa de la Oxford Digital Diplomacy Research Group, a discutat într-un interviu acordat pentru „Adevărul” despre șansele lui Klaus Iohannis de a deveni șef la NATO, precum și despre cine ar fi cel mai potrivit să conducă alianța din perspectiva României.

 

Klaus Iohannis, președintele României, și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al NATO. În prezent, el are un singur contracandidat – Mark Rutte, fostul premier al Olandei. Statele cele mai influente din NATO, cum ar fi SUA, Franța și Marea Britanie, și-au anunțat deja susținerea pentru Rutte, ceea ce pare să reducă șansele lui Klaus Iohannis.

Cu toate acestea, România nu este singură în susținerea lui Iohannis. Există semnale că Polonia și Ungaria ar fi de partea sa, deși discrepanța este evidentă. Chiar și premierul Estoniei, Kaja Kallas, a anunțat că nu va candida pentru poziția dorită de Klaus Iohannis, declarându-și deja sprijinul pentru Rutte.

Corneliu Bjola, politolog și expert în diplomație la Universitatea Oxford, a analizat șansele președintelui român și a explicat cine ar fi cel mai potrivit să conducă NATO din perspectiva sa.

„Mulți spun că, într-adevăr, o poziție pentru România ar fi importantă și vom vedea dacă această candidatură pentru NATO va fi fezabilă. Am observat că președintele Iohannis a făcut mai multe deplasări inclusiv la Washington, la Berlin, dar se pare că nu neapărat cu foarte multe rezultate. Iohannis este destul de netransparent, el de obicei lucrează, după cum ați văzut și în cazul Ucrainei, lucrează mai tăcut. Asta nu înseamnă că nu are rezultate, dar e greu de văzut ce anume face în momentul de față și ce șanse reale are să obțină această poziție”, a declarat expertul.

Iohannis și Rutte, față în fața NATO

 

Există semnale că Polonia și Ungaria ar fi de partea lui Iohannis, dar disproporția în comparație cu susținerea lui Rutte este evidentă. Chiar și premierul Estoniei, Kaja Kallas, și-a declarat sprijinul pentru Rutte.

Bjola consideră că, în ciuda importanței unei poziții de lider al NATO pentru România, șansele lui Iohannis sunt mai degrabă teoretice. El observă că Iohannis este destul de netransparent și lucrează mai discret, ceea ce poate afecta rezultatele obținute. În opinia sa, Iohannis nu este persoana potrivită să conducă NATO într-un moment atât de complicat.

„Klaus Iohannis este destul de contestat atât domestic, intern, cât și într-o anumită măsură pentru modul în care începe proiecte și nu este foarte clar cum le angajează. Are o anumită netransparență care din punct de vedere al comunicării nu ajută, nu-l avantajează absolut deloc. Din punctul meu de vedere el ar fi un câștig, ca persoană, însă totuși nu cred că este exact persoana care ar trebui să conducă o organizație ca NATO, mai ales într-un asemenea moment complicat“, afirmă profesorul de la Oxford.

A treia opțiune NATO?

 

În ceea ce privește candidatul ideal, Bjola crede că premierul Estoniei, Kaja Kallas, ar fi o opțiune mai potrivită. Ea este apreciată în Washington, Paris și Londra, având un profil mai vizibil și credibil.

Desigur, chiar dacă Iohannis ar fi ales, acest lucru nu ar aduce neapărat avantaje României. Alianța are nevoie de un lider puternic, capabil să impună respect până și la Kremlin și să descurajeze ambițiile Rusiei.

„Faptul că Iohannis ar ajunge secretar general NATO… De fapt, alta e miza. Asta este o poziție care trebuie să armonizeze pozițiile celor din organizație. Asta nu înseamnă că NATO se va muta și va schimba complet strategia spre România. Este o poziție care presupune o anumită armonizare de interese. Iar pentru noi crucial este în ce măsură vom avea un secretar general care să reușească să descurajeze Rusia. De fapt, asta este miza cea mare“, a mai spus Corneliu Bojla.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482