data în care se vor plăti pensiile

În cadrul Guvernului s-a elaborat Hotărârea de Guvern prin care pensiile vor fi plătite înainte de Paște, adică înainte de 5 mai. HG-ul a primit toate avizele și urmează să fie adoptat în ședința de joi, 25 aprilie. Având în vedere că 1 Mai și 3 mai sunt zile libere, singura zi în care s-ar putea livra pensiile este ziua de joi, 2 mai.

CONSULTAȚI NOTA DE FUNDAMENTARE ȘI HOTĂRÂREA DE GUVERN

În data de 25 aprilie vor fi trimiși banii către Poșta Română, dar și către toate Casele de Pensii. Ulterior, poștașii din toată țara vor distribui toate pensiile înaintea Paștelui.

”- Suma totală de 3.743.197 mii lei, din bugetul de asigurări sociale de stat, din care tranșa I în valoare de 1.782.032 mii lei(plata se efectuează în data de 25.04.2024), iar tranșele II și III sunt în suma de 1.961.165 mii lei.

– Suma totală de 785.359 mii lei, din bugetul de stat, din care tranșa I în valoare de 446.000 mii lei (plata se efectuează în data de 25.04.2024), iar tranșele II și III sunt în suma de 339.359 mii lei”, se arată în HG-ul, care va fi adoptat, joi, în ședința de Guvern.

Marcel Ciolacu a cerut plata anticipată a pensiilor

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să facă tot posibilul ca pensiile să intre înainte de Paște.

„O rog pe doamna ministru să vorbească cu toate băncile din România, să vedem ce modificări trebuie făcute la convenții, și cu Poșta Română, astfel încât toți pensionarii să-și primească pensiile înainte de sărbătorile pascale”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Directorul Poștei Române: Este o provocare și pentru noi

Întrebat dacă are compania capacitatea de a livra toate aceste pensii într-un timp atât de scurt, adică înainte de Paşte, directorul Poştei a vorbit de o provocare.

“Este o provocare și pentru noi, numai că, pregătindu-ne din timp, vom încerca să ne asigurăm că pensiile vor ajunge la toți românii, la toți clienții noștri”, a spus Valentin Ștefan, director general al companiei Poșta Română, miercuri, la Antena 3 CNN.

Perioada în care banii ar trebui să ajungă la pensionari este una foarte scurtă. Pe 1 mai şi 3 mai, angajații au liber, pe 5 mai este Paştele, iar pensiile se livrau până pe data de 15 ale lunii.

“Noi vom încerca să începem distribuția de pensii mai devreme decât data stabilită, astfel încât să avem suficient timp încât să le livrăm.

Sigur că aici este și puțină birocrație, câțiva pași administrativi care trebuie luați de diferite instituții: Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe, chiar și de Casa Națională de Pensii.

Directorul Poștei: E posibil să nu îi poată livra, să nu-i aducă la timp

Și odată ce aceste lucruri sunt puse cap la cap, atunci noi putem să intrăm cu distribuirea fizică.

1 mai și 3 mai nu sunt zile care să ne ajute, fiind zile libere. Şi nu e o problemă doar la Poșta Română, dar și la partenerii noștri. De exemplu, băncile comerciale de unde ne luăm banii.

E posibil să nu îi poată livra, să nu-i aducă la timp, dar încercăm să ne pregătim din timp astfel încât să avem suficienți bani și să livrăm pensiile până de sărbători”, a precizat directorul Poştei.

Practic, acum Poșta Română așteaptă banii de la Casa Națională de Pensii şi rămâne de văzut dacă va reuși Guvernul să trimită banii la timp.

“Avem discuții încă de ieri începute cu Casa Națională de Pensii și cu Ministerul Muncii și, cel puțin din discuțiile avute ieri, suntem optimiști și încrezători că banii vor ajunge la timp la Poșta Română și Poșta Română îi va livra la timp către beneficiari.

Structura livrării de pensii este împărțită pe județe, deci fiecare județ are propriul flux logistic, așa că depinde foarte mult de fiecare Casă Națională de Pensii la nivel județean, astfel încât și noi, la rândul nostru, să primim la nivel de județ documentele necesare și banii și să intrăm în distribuirea pensiilor”, a conchis Valentin Ștefan.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 4210