Cazul lui Cherecheș ‘îngroapă’ România în raportul Departamentului de Stat al SUA despre corupția din țară / DOCUMENT

Departamentul de Stat al Statelor Unite a publicat Raportul său privind situația drepturilor omului în România, în anul 2023, subliniind că drepturile omului reprezintă o responsabilitate comună. Americanii pun România la colț, reproșând lipsa de responsabilitate în ceea ce privește supravegherea judiciară, unde dă exemplu cazul fugarului Cătălin Cherecheş, care a reușit să iasă din ţară, deşi era condamnat.

 

În ceea ce privește situația din România, raportul evidențiază că nu au existat schimbări semnificative în cursul anului și subliniază probleme precum tratamentele sau pedepsele crude, inumane sau degradante aplicate de către guvern sau în numele acestuia, precum și corupția guvernamentală gravă. Chiar dacă guvernul a luat măsuri credibile pentru a identifica și a pedepsi funcționarii implicați în abuzuri, în unele cazuri acțiunile au fost insuficiente și impunitatea a reprezentat o problemă.

Mai mult, violența bazată pe gen, inclusiv violența domestică, rămâne o problemă gravă, iar discriminările etnice sunt încă raportate, reflectând provocări semnificative în domeniul drepturilor omului din România.

Potrivit datelor polițiștilor, citate de Departamentul de Stat al Statelor Unite, în primele luni ale anului 2024, fenomenul violenței domestice în România este în creștere, iar numărul victimelor a ajuns la aproape 14 mii, cu o creștere de 3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Dosarele deschise pentru loviri sau alte forme de violență reprezintă aproape 60%, în timp ce 12% dintre victime au fost amenințate de agresori.

România, pusă la colț în cazul fugarului Cherecheș

 

În ceea ce privește sistemul judiciar, raportul menționează că, deși există prevederi pentru un sistem judiciar independent, ineficiența și lipsa de responsabilitate în supravegherea judiciară au subminat uneori independența și imparțialitatea justiției.

Un caz semnificativ evidențiat este cel al fostului primar Cătălin Cherecheș, fugit din țară, pentru care judecătoarea Georgiana Farcas-Hingan de la Curtea de Apel Cluj a fost denunțată deoarece ar fi fost mituită pentru a-l achita. În ciuda acestui fapt, judecătoarea a rămas parte din completul de judecători care l-a condamnat pe Cherecheș pentru corupție.

Raportul evidențiază și probleme legate de accesul la informații de interes public și cazuri de hărțuire împotriva jurnaliștilor, precum și corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice, în special în sistemul de sănătate.

Corupția, inclusiv mita, este o problemă răspândită în special în sistemul de sănătate din România. Transparency International a remarcat niveluri ridicate de corupție la vamă și în interiorul unităților de poliție. Mass-media a raportat că, în cursul anului, Direcția Națională Anticorupție a investigat peste 50 de cazuri de corupție în sistemul de sănătate, inclusiv cazuri implicate un manager, șapte medici și trei directori de spital.

media-171398257046987000.pdf

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482