Fostul consilier al lui Petre Daea, explicații halucinante pentru averea sa nejustificată

Justiția ieșeană este chemată să decidă în privința confiscării averii unui consilier al ministrului Agriculturii, Petre Daea. Cazul, rar, pleacă de la constatările Agenției Naționale de Integritate, care a verificat averea lui Mihai Amarandei în perioada 2017-2019, când era consilier al ministrului Petre Daea.

 

ANI a descoperit o discrepanță de 188.200 euro între veniturile și cheltuielile declarate de Amarandei în acea perioadă. Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel a recalculat suma, ajungând la un milion de lei. Dosarul a fost trimis instanței pentru soluționarea cauzei, reprezentând ultima șansă a lui Amarandei de a demonstra că totul este în regulă. Dacă milionul de lei nu poate fi justificat, acesta poate fi confiscat, potrivit Ziarul de Iași.

Mihai Amarandei este subiect de cercetare la 11 instituții de stat, iar acum se află  în fața unei anchete complexe și rare. Mandatul său s-a încheiat în noiembrie 2019, iar trei săptămâni mai târziu, Agenția Națională de Integritate (ANI) a demarat verificările în privința declarațiilor sale de avere. ANI a identificat o discrepanță semnificativă între veniturile și cheltuielile declarate de Amarandei în perioada 2017-2019, conducând la deschiderea unui dosar de cercetare. Investigarea extinsă a inclus colaborarea cu 11 instituții, printre care Ministerul Agriculturii, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași, sau Bursa de Valori București.

În urma cercetărilor, ANI a constatat că Amarandei cheltuise în perioada menționată aproximativ 188.000 de euro mai mult decât câștigase. Suma rezulta în principal din valoarea a trei imobile, două case și un bloc cu 8 apartamente, construite de Amarandei în perioada respectivă și din sumele cu care consilierul creditase firmele la care era acționar sau administrator.

Consilierul a justificat că a muncit în diaspora apoi a trăit la țară

 

În fața inspectorilor ANI, avocatul lui Amarandei a încercat să justifice această discrepanță prin diverse surse de venit și investiții, însă explicațiile au fost respinse. Amarandei începuse achiziționarea materialelor înainte de a fi consilier al ministrului agriculturii, muncind „la negru” în străinătate, în construcții, timp de patru ani, la începutul anilor 2000. Se întorsese acasă „cu sume importante de bani”. Amarandei prezentase, ca explicație, și faptul că nu avusese cheltuieli pentru traiul zilnic. În perioada 2017-2019 locuise cu părinții, la țară, hrănindu-se din producția gospodăriei.

Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel a concluzionat că Amarandei nu a putut justifica dobândirea unei sume totale de aproximativ 1 milion de lei în această perioadă.

Acum, dosarul se află în fața instanței, iar Amarandei are ultima șansă de a-și argumenta situația financiară. Dacă nu va reuși să justifice aceste fonduri, riscul confiscării averii sale devine real. Este un caz complex, care va fi hotărât în instanță în curând, marcând o situație neobișnuită în sfera legală.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482