O piață din București va purta numele unui renumit intelectual de etnie romă. Decizie adoptată de CGMB

O piață din sectorul 4 al Capitalei, situată între străzile Sfinții Apostoli și dr. Paul Orleanu, va purta numele sociologului Nicolae Gheorghe, cel mai mare intelectual de etnie romă din România, susține Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, citat de Mediafax.

„Nicolae Gheorghe este cunoscut pentru implicarea sa în activismul civic rom din România. Înainte de Revoluție, el a intrat în atenția Securității pentru că a trimis către Europa Liberă un articol în care denunța xenofobia și rasismul politicii Partidului Comunist. După 1989, și-a intensificat activitatea, fiind extrem de implicat în procesul de recunoaștere a romilor ca minoritate națională. El a ocupat numeroase poziții în diferite structuri, precum vicepreședinte al Uniunii Internaționale a Romilor și membru fondator al uneia dintre cele mai prestigioase organizații neguvemamentale: Romani Criss. Nicolae a fost, între 1999 și 2006, senior adviser al Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE) în Europa”, a scris pe Facebook Nicușor Dan.

Acesta arată că cei peste 40 de ani de activitate profesională în slujba romilor îi conferă dreptul de a ocupa un loc fruntaș în galeria marilor activiști pentru drepturile omului din lume.

Necrolog în ‘The Economist’

content-image

Consiliul General al Capitalei a aprobat joi o hotărâre care prevede atribuirea denumirii Piaţa Nicolae Gheorghe spaţiului public din Sectorul 4 situat la intersecţia Străzii Paul Orleanu cu Strada Sfinţii Apostoli.

“Nicolae Gheorghe este unul dintre cei mai apreciaţi intelectuali români la nivel european. ‘The Economist’, când a murit el, în 2013, a scris un necrolog, iar asta pentru că anvergura lui a fost de nivel european. Din păcate, în România, pentru că a fost foarte mult timp plecat şi a scris mult în engleză, nu e atât de cunoscut. A terminat sociologia în anii ’70, într-o generaţie de oameni foarte cunoscuţi. A fost şef de promoţie. Colegii lui – printre care Vintilă Mihăilescu sau Corneliu Vadim Tudor sau Alin Teodorescu – au fost, cumva, în urma lui, el fiind ‘tocilarul’ secţiei Sociologie. A lucrat la Academia Română, după care la OSCE şi a fondat mişcarea civică a romilor”, a evidenţiat preşedintele Fundaţiei Roma Education Fund, Ciprian Necula, în cadrul şedinţei CGMB, citat de Agerpres.

Părintele activismului civic rom

Conform raportului de specialitate, sociologul Nicolae Gheorghe, născut pe 12 noiembrie 1946 la Roşiorii de Vede şi decedat în 8 august 2013, este considerat “de activişti, sociologi şi o parte din elita politică naţională şi europeană părintele activismului civic rom din România şi reformatorul mişcării internaţionale a romilor”.

Acesta a fost vicepreşedintele Uniunii Internaţionale a Romilor în 1991 şi a primit în 1992 din partea statului francez “Premiul pentru drepturile omului”. Banii obţinuţi i-a utilizat pentru a implementa proiecte în comunităţile de romi care erau afectate de conflicte interetnice. În 1993 a primit Premiul Bruno Kreisky, la Viena. A fondat Asociaţia Romani CRISS, iar între anii 1999 şi 2006 a fost senior adviser al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE) în Europa pentru Punctul de Contact pentru Romi şi Sinti.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482