Ciolacu face anchetă în privința lui Simion

Într-un demers care subliniază îngrijorarea tot mai mare care vizează presupusele legături cu Rusia ale lui George Simion, liderul partidului AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), premierul Marcel Ciolacu urmează să ceară oficial explicații autorităților ucrainene și moldovenești cu privire la interdicțiile de intrare impuse lui Simion în ambele țări. Surse guvernamentale au confirmat pentru stiripesurse.ro această evoluție, precizând că premierul Ciolacu intenționează să se angajeze în discuții pe această temă cu omologii săi, Dorin Recean din Republica Moldova și Denis Șmîhal din Ucraina.

UPDATE – AUR reacționează prompt: Ciolacu și PSD caută cu disperare modalități pentru a ne opri

Intrarea lui George Simion în Republica Moldova este interzisă din 2018, autoritățile moldovenești respingând încercările acestuia de a trece frontiera în 2021. Interdicția a fost impregnată de controverse, cu acuzații și contra-acuzații.

Simion, acuzat din Moldova și din Ucraina

Una dintre cele mai semnificative acuzații împotriva lui Simion a venit din partea lui Anatol Șalaru, fost ministru al apărării din Republica Moldova și un unionist convins. În martie 2023, Șalaru a susținut că George Simion s-a întâlnit cu un oficial rus de rang înalt din FSB cu mai mult de un deceniu în urmă. El a afirmat că informația i-a fost transmisă de către directorul de atunci al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), deși nu a fost prezentat niciun document oficial care să susțină această afirmație.

Simion a negat cu vehemență aceste acuzații, ridiculizându-l pe Șalaru ca fiind “o conservă” și insistând că nu s-a întâlnit niciodată cu niciun oficial de securitate rus. Dezmințirea lui Simion a venit ca răspuns direct la acuzațiile lui Șalaru, potrivit cărora acesta s-ar fi angajat în întâlniri clandestine cu spioni ruși.

Situația s-a complicat și mai mult atunci când autoritățile ucrainene au confirmat în 2023 că lui George Simion i s-a interzis, de asemenea, intrarea în Ucraina pentru o perioadă de trei ani, invocând motive legate de securitatea statului.

Interdicția, impusă de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), urma să expire în martie 2024, dar există indicii că ar putea fi prelungită.

Generalul Skipalski, de la serviciile secrete ucrainene, a declarat că un ofițer de informații al SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Viktor Ianukovici a verificat cel puțin o întâlnire între George Simion și agenți ai serviciilor speciale rusești.

Decizia premierului Marcel Ciolacu de a cere explicații atât din partea Ucrainei, cât și a Republicii Moldova, reflectă interesul tot mai mare pentru acest caz complex. Acuzațiile și contra-acuzațiile din jurul presupuselor întâlniri ale lui George Simion cu oficiali ai serviciilor secrete rusești rămân o chestiune controversată, cu implicații semnificative pentru securitatea regională.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482