Siegfried Mureşan solicită Comisiei Europene un sprijin mai mare pentru fermierii din România şi UE, în paralel cu ajutorul acordat Ucrainei

„I-am transmis o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care cerem continuarea sprijinului pe care îl oferim Ucrainei, în paralel cu implementarea de măsuri mai bune privind protejarea fermierilor şi a sectorului agroalimentar din Uniunea Europeană, inclusiv din România. În textul scrisorii – pe care am co-semnat-o cu preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, cu preşedintele Comisiei pentru agricultură din Parlament, Norbert Lins, şi cu europarlamentarul Herbert Dorfmann, coordonatorul Grupului PPE pentru agricultură – arătăm că sprijinul nostru pentru Ucraina este de neclintit şi nenegociabil. Cu toate aceste, sprijinul trebuie acordat fără a afecta fermierii şi producătorii de alimente din UE. În acest context, liberalizarea comerţului dintre Ucraina şi Uniunea Europeană fără măsuri eficace de protejare a fermierilor a afectat sectorul agroalimentar european”, a scris Siegfried Mureşan, luni pe Facebook.

Liberalul a mai precizat că „redirecţionarea produselor agroalimentare, destinate iniţial ţărilor terţe, în principal către UE a provocat perturbări substanţiale pe pieţele europene. Prin urmare, considerăm că situaţia actuală privind liberalizarea comerţului cu Ucraina trebuie îmbunătăţită”.

Ca atare, aşteptăm din partea Comisiei Europene să propună soluţii alternative, precum stabilirea unor cote dincolo de care exporturile ucrainene ar trebui direcţionate către ţări terţe precum Africa de Nord, pieţe către care aceste produse erau destinate iniţial. Acest lucru este util şi pentru a evita ca aceste pieţe, rămase fără importurile din Ucraina, să depindă doar de importuri din Uniunea Europeană sau, mai rău, să ajungă să fie ocupate de Federaţia Rusă”, a completat Mureşan.

Europarlamentarul PNL a mai spus că România vrea să ajute Ucraina, deoarece „sprijinind Ucraina şi poporul ucrainean ne ajutăm şi pe noi, în interiorul Uniunii Europene”.

„Dar acest ajutor trebuie să fie unul realist şi nu trebuie să oferim o perspectivă pe care nu o putem respecta şi care constituie un pericol pentru fermierii europeni şi pentru sectorul agroalimentar din Uniunea Europeană”, a conchis Siegfried Mureşan.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 4878