Cristian Bușoi pentru Politico, în contextul Industrial Deal: Un Acord Industrial este esențial pentru a echilibra ambițiile ecologice cu nevoile economice. Într-un moment important pentru viitorul UE, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, se pune un nou accent pe politicile industriale europene, care să echilibreze ambițiile Pactului Verde European.
Premierul belgian Alexander De Croo, într-un discurs, care a avut loc, săptămâna aceasta, în Parlamentul European la Strasbourg, a subliniat necesitatea unui “Acord Industrial” (Industrial Deal) complementar Pactului Verde, pentru a menține producția industrială în Europa și a răspunde provocărilor economice și climatice actuale.
În calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European am subliniat într-o declarație, preluată de politico.eu că trebuie să gândim unele măsuri și să vedem cum putem îmbunătăți condițiile precum prețul electricității și povara regulamentelor excesive care afectează acum industria europeană. Un Acord Industrial în UE este deosebit de important pentru că echilibrează ambițiile ecologice cu nevoile economice. Acesta ar putea sprijini sectoarele energetice intensive, cum ar fi producția de oțel și aluminiu, vitalizând astfel economia și menținând competitivitatea Europei la nivel global.
Cristian Bușoi: Un Acord Industrial este esențial pentru a echilibra ambițiile ecologice cu nevoile economice
În negocierile la care am participat până acum pe această temă au fost identificate opt sectoare „strategice” pentru UE în care sunt necesare investiții atât pe termen scurt, cât și pe termen lung: solar, eolian, baterii, pompe de căldură și energie geotermală, electrolizoare pentru producerea hidrogenului, biogaz durabil și biometan, captarea și stocarea carbonului și energie electrică.
La nivelul UE există deja un consens tot mai clar pentru ca Europa să-și remodeleze abordarea față de industrie, pentru a-și ajuta atât economia, cât și clima.
Crearea unui mediu mai favorabil pentru extinderea capacității de producție a UE pentru tehnologiile și produsele net zero necesare este esențial în acest sens.
Trebuie să avem în vedere faptul că unii competitori ai Europei cum ar fi China, dar și aliatul nostru strategic, Statele Unite, au avansat deja mult în producerea și utilizarea de energie verde, investind masiv în hidrogen, baterii și vechicule electrice.
Europa nu trebuie să rămână în urmă în aceste sectoare, dar trebuie să nu uite nici de industriile clasice, care au adus în ultimele decenii prosperitate Uniunii Europene și care trebuie să rămână competitive și în viitor, a spus Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European.