‘Au pierderi financiare uriaşe, sunt umiliţi’

Zeci de mii de transportatori din România au pierderi financiare uriaşe şi sunt umiliţi pentru că trebuie să piardă ore şi zile la punctele de trecere a frontierei, a declarat marţi dimineaţă, în plenul Parlamentului European, eurodeputatul PSD Dan Nica.

Intervenţia sa a avut loc în contextul prezentării priorităţilor preşedinţiei belgiene a Consiliului UE, care a început la 1 ianuarie 2024, în legislativul comunitar, de către premierul acestei ţări Alexander De Croo.

“Domnule prim-ministru De Croo, spuneaţi că piaţa unică europeană reprezintă o prioritate pentru dvs. şi vreau să vă spun că astăzi, în România, zeci de mii de transportatori sunt în stradă şi protestează pentru că vor în piaţa unică europeană”, a spus Nica în intervenţia lui, potrivit AGERPRES.

“(…) a decis cancelarul (Karl) Nehammer că România nu trebuie să intre în spaţiul Schengen, nejustificat; fără niciun fel de motivaţie. Dar astăzi, mii de firme de transport din România, zeci de mii de transportatori au pierderi financiare uriaşe, sunt umiliţi pentru că trebuie să piardă ore şi zile la punctele de trecere a frontierei”, a adăugat eurodeputatul PSD.

România şi Bulgaria vor adera de la 31 martie acest an cu frontierele aeriene şi maritime la spaţiul Schengen, în urma decizii luate în Consiliul UE în ultimele zile ale anului trecut, urmând ca o decizie separată privitoare la aderarea cu frontierele terestre şi fluviale să fie discutată ulterior.

El a făcut apel atât la Alexander De Croo, cât şi la vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, prezent la dezbatere, să-şi stabilească această prioritate “pentru că această situaţie este absolut intolerabilă şi trebuie găsite acele fonduri care să fie puse la dispoziţie imediat şi firmele de transport şi transportatorii să fie compensaţi”.

Dan Nica consideră că transportatorii români “nu au făcut nimic greşit şi merită ca să fie compensaţi pentru pierderile financiare uriaşe şi pentru umilinţele la care sunt supuşi (…) doar pentru faptul că vor să fie în piaţa unică Europeană, o obligaţie a noastră, a tuturor”.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 4624