SURSE: Discuții avansate PSD – PNL pentru comasarea alegerilor / Fără independent la prezidențiale

PSD și PNL au timp până la începutul lunii februarie să decidă în forurile interne și să negocieze ulterior în coaliție o eventuală comasare a alegerilor, au declarat marți surse guvernamentale pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Liberalii au avansat în coaliție două propuneri:

1. Comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

2. Comasarea alegerilor parlamentare cu turul doi al alegerilor prezidențiale.

PSD nu s-a opus, dar a transmis că mai are nevoie de timp pentru a analiza variantele.

O problemă tehnică care trebuie rezolvată în cazul comasării alegerilor este că la alegerile locale se votează numai în localitatea de reședință, spre deosebire de alegerile prezidențiale unde alegătorii pot vota și în alte localități, conform unor surse liberale.

Efectul nedorit ar putea fi scăderea prezenței la locale în sensul în care alegătorii aflați în altă localitate decât cea de domiciliu ar putea alege să voteze la prezidențiale fără a se mai întoarce în localitatea de domiciliu pentru a-și exprima votul și la locale.

În ședința de luni a coaliției de guvernare, au declarat sursele citate, liderii PSD și PNL au căzut de acord să tranșeze subiectul comasării alegerilor până la începutul lunii februarie, când se va stabili clar dacă toate rundele de alegeri se vor desfășura sau nu independent de celelalte.

Fără independent la prezidențiale

Liderii coaliției nu au discutat despre posibilitatea unui candidat comun la alegerile prezidențiale, ambele partide fiind de acord că doar un candidat propriu va mobiliza suplimentar electoratul fiecărui partid, spre deosebire de un candidat comun PSD-PNL care ar scădea entuziasmul activului de partid.

În ceea ce privește varianta unui candidat independent la Cotroceni, susținut de PSD și PNL, surse din coaliție au declarat pentru ȘTIRIPESURSE.RO că nici această variantă nu este convenabilă pentru că în acest caz nu se va putea stabili cine dă premierul după alegeri.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 4878