‘La 18 ore după adoptare, recunoaște că au făcut greșit bugetul’ / Avertismentul lansat

USR susţine că Guvernul intenţionează să corecteze, printr-o ordonanţă de urgenţă, ”erori” din bugetul pe 2024, care a fost adoptat miercuri în Parlament, menţionând că în acest fel premierul Marcel Ciolacu “recunoaşte” că bugetul a fost făcut “greşit”.

“La 18 ore după adoptare, Marcel Ciolacu recunoaşte că au făcut greşit bugetul. Vor să corecteze din erori printr-o ordonanţă de urgenţă pe care o dau azi. În 2024 vom trăi şi mai mult pe datorie şi nu pentru că asta este soluţia corectă, ci pentru că aşa vor PSD şi PNL. Au venit în Parlament cu un buget construit prost, total nerealist şi pe care au mimat dezbaterea. În loc să vină cu un buget în care scad cheltuielile şi opresc risipa din bani publici, coaliţia de guvernare a reuşit să facă un buget la fel de prost şi de mincinos ca cel de anul trecut”, a transmis USR într-un comunicat.

Conform USR, de la 1 ianuarie 2024 vor creşte o serie de taxe pentru antreprenori şi liberi profesionişti, iar “noile reguli fiscale le vor mânca şi mai mult timp, nervi şi bani”.

USR afirmă că nu a votat bugetul pe 2024 în Parlament pentru că au fost trecute venituri mai mari decât pot fi încasate în 2024, cu circa 20 de miliarde de lei, şi cheltuielile mai mici cu aproximativ 21 de miliarde de lei.

“Gaura bugetară va ajunge la 125 de miliarde de lei în 2024. Ca să acopere această gaură, fiecare român trebuie să plătească 7.000 de lei. Că aşa vrea Marcel Ciolacu. Au zis că măresc pensiile, dar n-au pus bani în buget pentru ele. Lipsesc aproximativ 10 miliarde de lei care ar trebui să ajungă la pensionari în septembrie 2024”, se mai arată în comunicatul USR.

Totodată, USR susţine că este un “buget record pentru pensiile speciale”, fiind alocată o sumă de 15 miliarde de lei, mai mare cu 14% faţă de 2023.

USR consideră şi că bugetul pe 2024 nu conţine fonduri pentru spitale noi, pentru Planul Naţional de Combatere a Cancerului, iar bugetul CNAS, din care sunt finanţate mai toate serviciile medicale – spitale, medicamente compensate, medicină primară – creşte doar cu 5%.

De asemenea, USR mai susţine că nu sunt alocate fonduri pentru Autostrada Moldovei A8, autostrada A1 Sibiu – Piteşti primeşte doar 10% din valoarea proiectelor, iar pentru A7 Ploieşti – Paşcani, “Sorin Grindeanu a acoperit doar 15% din costuri”.

“În loc de 15% pentru Educaţie, cum prevăd noile legi, au alocat doar 8,7%. Nu sunt alocaţi bani pentru marile proiecte din noile legi – Masă Caldă pentru un milion de elevi şi Transportul gratuit. Practic, taie de la Masa Caldă ca să-şi hrănească specialii”, mai susţine USR.

Pe agenda Guvernului s-a aflat, în primă lectură, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind derularea operaţiunilor de cooperare tehnologică şi industrială în domeniile apărării şi securităţii, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Române de Cooperare Tehnologică şi Industrială pentru Securitate şi Apărare şi pentru modificarea prevederilor OUG 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 1817