‘A comis cel mai mare malpraxis judiciar’

Secţia pentru Procurori a CSM îi dă o lovitură puternică lui Cătălin Drulă: ‘Declarațiile lui afectează în mod grav independenţa procurorilor’

Consiliul Superior al Magistraturii, care a sesizat Inspecţia Judiciară „pentru efectuarea de verificări, în vederea apărării independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor” în urma afirmaţiilor preşedintelui USR, Cătălin Drulă, privind ancheta deschisă de DNA în cazul achiziţiei vaccinurilor anti-COVID în care au fost puşi sub acuzare fostul premier Florin Cîţu şi doi foşti miniştri ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, anunţă că în cazul afirmaţiilor lui Drulă „au fost depăşite” limitele libertăţii de exprimare, „fiind afectată independenţa procurorilor”, relatează News.ro.. „Secţia pentru procurori constată că afirmaţiile transmise, formulate într-o modalitate agresivă, fără bază factuală, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public, sunt de natură a intimida şi afecta grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare”, concluzionează CSM.

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior am Magistraturii anunţă concluziile analizei făcute în urma afirmaţiilor liderului USR, Cătălin Drulă, privind ancheta deschisă de DNA în dosarul vaccinurilor anti-COVID.

Ce spune Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii

„Analizând opiniile exprimate în cadrul unei emisiuni televizate de domnul parlamentar Drulă Cătălin, transmise în direct pe un post tv, din perspectiva compatibilităţii acestora cu libertatea de exprimare, Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că au fost depăşite limitele menţionate în jurisprudenţa Curţii (Curţii Europene a Drepturilor Omului – CEDO – n.r.), fiind afectată independenţa procurorilor. Secţia pentru procurori constată că afirmaţiile transmise, formulate într-o modalitate agresivă, fără bază factuală, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public, sunt de natură a intimida şi afecta grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare. Prin urmare, deşi se admite preocuparea legitimă a liderilor politici de natură a contribui la dezbaterea asupra funcţionării justiţiei, Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că remarcile proferate, lipsite de suport probator, cu conotaţii grave, depăşesc limitele unor critici admisibile şi constituie, în mod evident, elemente de natură a afecta autoritatea de care magistraţii ar trebui să se bucure în exercitarea funcţiei, cu amplificarea, totodată, a nemulţumirii justiţiabililor şi a lezării considerabile a Ministerului Public”, se arată în Hotărârea nr. 1503 emisă de Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Secţia pentru procurori din CSM arată, în documentul citat, că „susţinerile utilizării unor presiuni, ca practică generalizată de constituire a dosarelor penale, chiar dacă nu sunt susţinute de elemente factuale, inoculează ideea unui sistem represiv de plano la nivelul organelor de urmărire penală, sistem căruia orice persoană ar putea să îi cadă victimă.

„În acest context apare ca imperativă respectarea separaţiei şi echilibrului puterilor în stat în cadrul dezbaterii publice, ce trebuie abordată în mod echilibrat şi cu responsabilitatea necesară garantării independenţei procurorilor, în vederea creşterii şi consolidării încrederii societăţii în actul de justiţie”, precizează hotărârea Secţiei de procurori.

Reprezentanţii procurorilor apreciază, totodată, că susţinerile lui Cătălin Drulă „tind să contureze impresia negativă asupra sistemului de justiţie din România şi să influenţeze opinia publică”.

„Cel mai mare malpraxis judiciar”

Ei cataloghează afirmaţiile politicianului privind „cel mai mare malpraxis judiciar” şi un „atac politic” al DNA drept „deosebit de grave”, procurorii considerând că acestea pot „denatura impresia publicului”.

„Secţia apreciază că, prin maniera în care au fost făcute alegaţiile defăimătoare la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie se sporeşte percepţia negativă a populaţiei în ceea ce priveşte activitatea acestei structuri specializate”. Maniera în care au fost făcute afirmaţiile publice de către domnul parlamentar Drulă Cătălin (…) fără a fi prezentate minime dovezi în acest sens, reprezintă o depăşire gravă a libertăţii de exprimare, chiar şi luând în calcul exagerările permise în mod obişnuit unei persoane publice, precum un reprezentant al Parlamentului. Raportat la întregul context factual al situaţiei, se constată că se conturează cadrul unei ameninţări grave la adresa independenţei procurorilor, ducând la discreditarea modului de funcţionare a Ministerului Public în ansamblul său şi compromiterea, din punct de vedere profesional şi oral, a corpului procurorilor, modalitatea de exprimare generând un dubiu greu de înlăturat cu privire la independenţa acestora. Afirmaţiile antemenţionate depăşesc limitele unor critici admisibile şi constituie, în mod evident, elemente de natură a afecta autoritatea de care procurorii trebuie să se bucure în exercitarea funcţiei, prin acreditarea ideii că ativitatea d eurmărire penală este aservită unor scopuri politice”, se mai arată în raport.

Secţia pentru Procurori a CSM mai arată că regulile aplicabile oficialilor în comunicarea publică sunt diferite faţă de cele care se aplică jurnaliştilor sau altor persoane fizice, în aceste ultime situaţii „fiind permisă o anumită doză de exagerare”.

„În ceea ce priveşte poziţia publică a domnului Drulă Cătălin, Secţia constată că lipseşte diligenţa de care un membru al puterii legislative trebuie să dea dovadă în lumina necesităţii respectării principiului separaţiei puterilor în stat”., se arată în hotărâre.

Documentul remarcă la Drulă „o acţiune intenţionată de defăimare” a activităţii de urmărire penală derulate de DNA şi susţine că afirmaţiile acestuia, „chiar dacă ar reprezenta strict opinia sa personală, sunt de o gravitate deosebită în sine”.

„Secţia apreciază că domnul parlamentar şi-a exprimat opinia într-un mod neetic şi nereal în scopul de a discredita activitatea Ministerului Public şi, implicit, a sistemului de justiţie din România” şi anunţă că „va dispune apărarea independenţei procurorilor din cadrul DNA faţă de afirmaţiile făcute de domnul Parlamentar Cătălin Drulă”.

Vezi și: Drulă ‘pune tunurile’ pe DNA, după ce dosarul BMW-urilor a fost clasat: ‘Documente oficiale de la MAI și Transporturi confirmă că licitația a fost aranjată!’

Hotărârea Secţiei pentru Procurori a CSM a fost adoptată cu unanimitate.

Liderul USR Cătălin Drulă a susţinut, într-o emisiune televizată că ancheta DNA privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID, în care sunt cercetaţi doi foşi miniştri USR ai Sănătăţii – Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă este un ”malpraxis judiciar”.

”Nu se potriveşte nimic în această poveste. E cel mai mare malpraxis judiciar pe care l-am văzut de când sunt în politică. E un dosar… nu înţeleg de unde vine, despre unele dintre ele a scris şi presa. Înţeleg că dl procuror de acolo are convingeri antivacciniste”, a susţinut Drulă, la B1 Tv.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 3925