Curtea Constituţională va dezbate, pe 7 februarie, sesizarea parlamentarilor USR şi Forţa Dreptei pe legea Ciucă-Ciolacu care îi scapă pe marii evazionişti de răspunderea penală dacă achită prejudiciul de sub un milion de euro.
USR şi Forţa Dreptei au sesizat, miercuri, la CCR această lege.
Potrivit USR, „prin această lege, PSD şi PNL scad pedepsele pentru cei care produc prin evaziune fiscală prejudicii de până la un milion de euro, iar în cazul în care sunt prinşi, aceştia pot scăpa total de răspunderea penală dacă achită prejudiciul plus 15%”.
”USR atacă la CCR legea lui Ciolacu şi Ciucă de protejare a marilor evazionişti. Vorbim de o mare amnistie, de o invitaţie pentru încălcarea legii. O lege care continuă moştenirea lui Liviu Dragnea – să ne aducem aminte de celebra lege în care puteai face evaziune fiscală până în 100.000 de euro şi scăpai nepedepsit. Acum, cu mâna PNL, evazioniştii ar scăpa cu sume de un milion de euro”, declară preşedintele USR, Cătălin Drulă.
Potrivit Opoziţiei, „Legea Ciucă-Ciolacu încalcă principiul previzibilităţii şi clarităţii normelor, în condiţiile în care incriminează „prezentarea de declaraţii corecte, declaraţii electronice corecte privind TVA”.
„De asemenea, incriminează tentativa la omisiune sau nedivulgarea de informaţii, reglementare ce, în mod evident, nu poate da naştere decât la abuzuri, întrucât procurorii nu pot şti, prin telepatie, când vor contribuabilii să nu declare ceva”, transmite USR.
USR arată că ”legea încalcă mai multe prevederi constituţionale, inclusiv în ceea ce priveşte claritatea infracţiunilor nou-introduse”.
Deputaţii au adoptat marţi, decizional, proiectul de lege privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative iniţiat de către liderul PNL Nicolae Ciucă şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a explicat, că proiectul de lege privind măsurile pentru consolidarea combaterii evaziunii fiscale adoptat, marţi de Camera Deputaţilor, nu prevede nicio dezincriminare a faptelor şi „nu scapă nimeni de închisoare”.
„În proiectul meu şi al domnului preşedinte Nicolae Ciucă, nu ştiu dacă dumneavoastră ştiaţi, dar m-aş fi aşteptat ca presa să facă la momentul respectiv totuşi un caz din asta, DIICOT şi DNA nu mai aveau competenţe. DIICOT, care se ocupă de crimă organizată şi de grup infracţional organizat. Noi am introdus acele competenţe”, a mai precizat şeful Guvernului.