Alexandru Rafila, noi precizări în scandalul monopolizării serviciilor de urgență de către Raed Arafat: Nu m-a consultat în nici un fel
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, face noi precizări în scandalul monopolizării serviciilor de urgență de către Raed Arafat.
”Nu m-a consultat în nici un fel, nici pe mine, nici pe colegii mei. Nu vom aviza proiectul Departamentului pentru Situații de Urgență decât dacă se ține cont de observațiile noastre”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, despre Raed Arafat.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat că anumite prevederi din proiectul de HG propus de Raed Arafat în transparență decizională privind strategia Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) sunt inacceptabile.
”Dânșii spun că unitățile de primiri urgențe și serviciile de ambulanță care sunt parte a spitalelor, integrate în sistem și finanțate integral de Ministerul Sănătății, ar trebui preluate integral de către un departament din alt minister”, a spus ministrul Alexandru Rafila într-o intervenție în direct la emisiunea Decisiv difuzată la Antena 3 CNN.
”În situațiile de urgență și de dezastre lucrăm împreună, însă excluderea Ministerului Sănătății în ceea ce privește activitatea din Unitățile de Primiri Urgențe, de la Ambulanță și respectiv excluderea Ministerului Sănătății și a ministerului Educației Naționale din aspectele de medicină din pregătirea profesională a medicilor este inacceptabilă”, a subliniat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Întrebat dacă a discutat această diferență de opinii cu Raed Arafat, ministrul Sănătății a declarat că acesta nu l-a contactat nici pe el, nici pe colegii din minister, aceștia aflând despre proiect din modului de transparență decizională de la Ministerul de Interne.
”Dl. Raed Arafat nu m-a consultat în nici un fel, nici pe mine și pe colegii mei. Noi am văzut în transparență decizională acest proiect și asta vă spuneam, apreciez poziția domnului ministru Predoiu pentru găsirea unei soluții”, arată Alexandru Rafila.
Ministrul a mai declarat că ”este important să găsim o cale de comunicare și de lucru colegial” cu privire la subiectul momentului în sănătate.
În context amintim că atât medicii ATI cât și rectorii universităților de Medicină din România au reacționat dur la tentativa de preluare a serviciilor de urgență de către Raed Arafat, dar și la preluarea responsabilității de pregătire a medicilor de urgență. Aceștia au transmis poziții de protest împotriva proiectului girat de Raed Arafat, spunând că este vorba despre o nouă tentativă de segregare a medicilor, pe care o consideră inacceptabilă.