Componenta principală a parteneriatului româno-ucrainean va fi un centru logistic, care va fi creat în România pentru reconstrucția Ucrainei, a declarat premierul român, Marcel Ciolacu, vorbind prin legătură video la conferința internațională “Reconstrucția Ucrainei și rolul strategic al României”, desfășurată în Sinaia. Practic, tot ce va fi adus din Europa pentru reconstrucția Ucrainei va trece prin România, ceea ce ne va transforma în jucătorul-cheie al Europei.
„Relațiile dintre România și Ucraina vor ajunge în scurt timp la nivelul unui veritabil parteneriat strategic” – a declarat Ciolacu, citat de agenția Agerpres.
“Componenta principală a acestui parteneriat va fi un centru logistic pe care îl vom organiza pe teritoriul României pentru reconstrucția și asistenţa Ucrainei” – a spus acesta.
“Avem planificate investiții importante pentru creșterea capacităţii de transport a României, astfel încât Ucraina să beneficieze de cele mai bune conexiuni la piața europeană și cea internațională” – a mai spus Ciolacu.
“Aceste culoare sunt utilizate atât pentru exportul de cereale, cât și pentru acordarea de asistență Ucrainei” – a continuat premierul român.
Zona Galați-Brăila devine hub logistic
La rândul său, premierul Ucrainei, Denis Şmîhal, vorbind în cadrul conferinţei în format video, a apreciat foarte mult cooperarea cu România. “Cooperarea în sectorul logistic este deosebit de importantă; asigurăm un coridor pentru exportul Ucrainei” – a declarat acesta.
“În prezent, 70% din cerealele ucrainene sunt exportate prin România” – a subliniat premierul ucrainean. El a enumerat o serie de domenii prioritare în procesul de reconstrucție – energie, producția de echipamente militare, agricultură, resurse naturale, infrastructură, tehnologii digitale. Într-un mesaj distribuit de organizatori cu o zi înainte se precizează faptul că restaurarea Ucrainei “va fi cel mai mare proces de reconstrucție de la cel de-al Doilea Război Mondial, depășind sfera și costul celebrului Plan Marshall”.
“Conform celor mai optimiste estimări, costurile vor fi de cel puțin 400 de miliarde de dolari” – notează acesta. “Proximitatea faţă de regiuni precum Odesa, Mikolaiv, Herson sau Zaporojie reprezintă un mare avantaj pentru România, transformând țara într-o platformă firească pentru companiile străine” – se afirmă în mesaj.
“Zona Galați-Brăila ar putea deveni un hub logistic, care, ulterior, cu finanțare europeană, poate să adauge şi portul moldovenesc Giurgiulești și porturile ucrainene Reni și Izmail” – se spune în comunicat. Participanții la conferința de două zile – experți, antreprenori, oameni de știință, diplomați – discută subiecte precum securitatea energetică și alimentară, libertatea navigației și infrastructura critică, legăturile dintre România, Republica Moldova și Ucraina și rolul SUA în regiunea Mării Negre.