Primar PSD spune că liberalii ‘au crescut un pic’ și nu mai respectă înțelegerile politice

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma (PSD), a declarat miercuri, la B1TV, că liberalii au acceptat când „stăteau foarte prost în sondaje” ca alegerile prezidențiale să se desfășoare în septembrie, în schimbul comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, iar acum când „au crescut un pic” nu mai vor să respecte înțelegerea și doresc ca alegerile prezidențiale să aibă loc la termen, după alegerile prezidențiale.

„Eu zic să fim oameni serioși. S-a stabilit ceva, haideți să mergem pe ceea ce am stabilit. Au avut un rezultat mai bun decât ce se așteptau, vorbesc de liberali. În momentul în care s-a luat această decizie (calendarul alegerilor, n.red.), în sondaje liberalii stăteau foarte prost și atunci nu au comentat absolut nimic. Acum, au crescut un pic și `Domn’e, hai să mutăm alegerile că iarna nu-i ca vara`. Hai să fim serioși, la televizor te poți uita și din vacanță, și oricum toată lumea se uită, nu cred că stau oamenii numai în apă. În septembrie lumea e acasă, liberalii vorbesc despre faptul că în august, când ar trebui să fie campania electorală, oamenii nu-s acasă și sunt în vacanță. Sunt 100.000, 200.000 în vacanță, restul sunt la muncă”, a declarat Constantin Toma.

Afirmațiile lui Toma vin în contextul în care comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare și candidatura PNL și PSD pe aceeași listă la alegerile europarlamentare i-a avantajat pe liberali deoarece PNL era partidul mai mic și în cazul unui rezultat slab, conducerea formațiunii ar fi trebuit schimbată.

„Eu n-am mai auzit de alegeri în mijlocul verii, cred că este absolut normal să avem alegeri la sfârșitul toamnei, când oamenii participă la viața civică, se informează, se uită la televizor și după aceea merg la vot când știu pe cine votează și își aleg Președintele, cea mai importantă funcție în stat”, a declarat din partea PNL, miercuri, la B1TV, Robert Sighiartău.

Decizie în coaliție

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vinerea trecută că alegerile pentru funcţia de preşedinte al ţării sunt în luna septembrie, aşa cum s-a hotărât în coaliţie.

“Este evident că alegerile pentru funcţia de preşedinte sunt în septembrie, aşa cum am hotărât în cadrul coaliţiei şi cum este corect faţă de toate partidele politice, şi acum vorbesc din funcţia de prim-ministru. Ştiţi foarte bine că am pus o condiţie foarte clară, nu am anunţat comasarea alegerilor până când nu am avut calendarul întreg al alegerilor, pentru că nu ai dreptul din funcţia de prim-ministru să faci modificări ale calendarului electoral în funcţie de interese proprii de partid. Decizia a fost în acel moment luată în cadrul coaliţiei, alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale pe data de 9 iunie, alegerile pentru funcţia de preşedinte – pe 15 şi 29 septembrie şi alegerile generale pe 9 decembrie”, a spus Ciolacu, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482