Alegerile au fost câștigate la o diferență de două voturi de candidatul PNL la Costinești

Biroul Electoral Central (BEC) a respins cererea PSD de anulare a alegerilor locale din Costineşti, judeţul Constanţa, unde voturile au fost renumărate de mai multe ori, conform News.ro.

BEC a arătat că alegerile pot fi anulate dor dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiţii, între care aceea ca frauda electorală reclamată să fie de natură a modifica rezultatul. În decizia BEC se arată că mandatul de primar a fost obţinut, la o diferenţă de două voturi, de candidatul PNL, Gheorghe Mechenici.

Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 29 Costineşti a solicitat anularea alegerilor, arătând că la Secţia din Schitu s-au prezentat trei cetăţeni străini care au votat pe listele suplimentare pentru alegerile locale, ulterior fiind făcute verificări de către poliţişti. Ulterior, s-a constatat că două dintre aceste persoane se regăsesc pe listele complementare, a treia fiind un cetăţean ucrainean care nu avea dreptul să voteze la niciunul dintre scrutinele din 9 iunie.

BEC arată că, potrivit legii, instituţia soluţionează sesizările privind frauda electorală, ”putând dispune anularea alegerilor dintr-o circumscripţie electorală, în cazul în care constată, în baza probelor administrate, că votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripţia electorală respectivă”.

BEC a cerut lămuriri de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) și spune că în cazul unui cetăţean român care a votat pe lista suplimentară erau îndeplinite condiţiile, acesta prelungindu-şi documentul de reşedinţă, iar cetăţeanul ucrainean a votat doar la alegerile europarlamentare, deci nu a influenţat rezultatul votului pentru primar.

Ca urmare, BEC ”respinge cererea de anulare a alegerilor în Circumscripţia electorală nr. 29 comuna Costineşti, judeţul Constanţa, formulată de către Partidul Social Democrat – filiala Constanţa”.

Decizia BEC poate fi consultată aici în format PDF.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482