Analistul politic Cristian Hrițuc a oferit o explicație detaliată privind procesul electoral, ca răspuns la acuzațiile aduse de Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 din București. Armand a susținut recent că a fost victima unei fraude electorale majore, descriind procesul drept unul „generalizat” și acuzând că frauda a fost realizată „din pix”.
Procesul de numărare a voturilor: Un demers transparent și controlat
Cristian Hrițuc a explicat pașii riguros respectați în procesul electoral, în care primează transparența și multiplele niveluri de verificare. În primul rând, comisia de numărare din fiecare secție de votare este compusă din reprezentanți ai tuturor partidelor politice, care participă la numărarea buletinelor de vot.
După finalizarea numărătorii, un operator special pregătit de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) introduce manual datele de pe procesul-verbal de vot în sistemul informatic. Operatorul face apoi o fotografie a procesului-verbal și o trimite către AEP.
Sistemul informatic: Primul filtru de verificare
Sistemul informatic al AEP are integrat un mecanism de verificare care împiedică încărcarea proceselor-verbale ce nu corespund datelor introduse. În cazul în care există neconcordanțe, sistemul semnalează erorile și nu permite încărcarea documentelor ca PDF-uri. Hrițuc a exemplificat acest aspect cu secția 31, unde s-a semnalat o eroare materială reclamată de Clotilde Armand.
Validarea la BEC: Un al doilea filtru de control
După ce procesele-verbale sunt validate în secțiile de votare, președintele secției transportă buletinele de vot și procesele-verbale la Biroul Electoral de Circumscripție (BEC), unde sunt verificate din nou. Aici se asigură că rezultatele finale corespund cu numărul total al voturilor exprimate și cu numărul persoanelor înscrise pe listele de vot. După validare, procesele-verbale sunt trimise în sistemul centralizat al AEP.
Accesul la date
Un aspect inovator al acestor alegeri a fost transparența datelor. Pentru prima dată, AEP a pus la dispoziția publicului și partidelor datele din sistemul informatic, permițând accesul în timp real la informațiile din fiecare secție de votare. Oricine poate verifica situația statistică și poate vizualiza fotografiile proceselor-verbale pe site-ul AEP.
Erori umane și importanța cheii de control
Hrițuc a recunoscut că pot apărea erori umane, mai ales în ceea ce privește cheia de control și numărarea voturilor neutilizate. Acestea sunt însă erori minore, care nu afectează rezultatele finale ale alegerilor. „NICIODATĂ CHEIA DE CONTROL NU SE REZOLVĂ UMBLÂND LA VOTURILE CANDIDAȚILOR,” a subliniat el.
Concluzie: Frauda majoră, improbabilă
Având în vedere existența celor trei filtre de control – reprezentanții partidelor din secțiile de votare, sistemul informatic al AEP și verificările de la BEC – Hrițuc consideră că o fraudă majoră este improbabilă. De asemenea, el a remarcat că USR, partidul lui Clotilde Armand, a avut acces la date în timp real și ar fi putut semnala orice neregulă pe loc. Acuzațiile de fraudă au fost aduse abia după ce rezultatele au arătat o pierdere pentru USR, sugerând o reacție la înfrângere mai degrabă decât o evidențiere a unei fraude reale.
Analistul politic critică lipsa de reacție a PNL
În final, Cristian Hrițuc a criticat și Partidul Național Liberal (PNL) pentru lipsa de reacție și comunicare în Sectorul 1, sugerând că o explicare publică a procesului electoral ar fi putut preveni multe dintre acuzațiile aduse.