Activitatea de asigurare a protecției transportului buletinelor de vot și a celorlalte materiale electorale de la locurile de depozitare către secțiile de vot s-a încheiat fără probleme, a anunțat sâmbătă seara Ministerul Afacerilor INterne (MAI).
„La acest moment, activitatea de asigurare a protecției transportului buletinelor de vot și a celorlalte materiale electorale de la locurile de depozitare către secțiile de vot s-a încheiat fără probleme. Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare au avut obligația de a fi prezenți la secțiile de vot la ora 18.00 pentru a dispune măsurile necesare pentru asigurarea ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare, precum și pentru fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot. De la acest moment și până mâine dimineața la ora 6.00, angajații MAI vor asigura protecția locațiilor în care sunt organizate secții de votare pentru alegerile de mâine”, a declarat comisar șef de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.
Conform acesteia, efectivele ministerului au obligația să predea duminică secțiile de votare președinților birourilor cu sigiliile intacte.
„Mâine dimineața, la ora 6.00, președinții secțiilor de votare ale secțiilor de vot, în prezența celorlalți membri, vor verifica urnele, cabinele, existența listelor electorale, a buletinelor de vot și a ștampilelor necesare votării”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.
173 de incidente sau fapte interzise în context electoral, sesizate sâmbătă
Sâmbătă, au fost primite 173 de sesizări privind incidente sau fapte interzise în context electoral, au anunțat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI). În total, au fost date 17 amenzi în valoare de peste 21.000 de lei.
„Au fost sesizate 173 de incidente sau fapte interzise în context electoral, dintre care 34 s-au confirmat, iar 33 sunt în curs de verificare. Au fost aplicate 70 de sancțiuni contravenționale, respectiv 53 de avertismente și 17 amenzi în valoare de 21.300 de lei. De asemenea, s-au întocmit dosare penale cu privire la 31 de posibile infracțiuni”, a declarat comisar șef de poliție Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.
Aproximativ 73% dintre sesizări au vizat continuarea acțiunilor de promovare electorală după încheierea campaniei electorale, inclusiv prin publicarea de materiale pe rețele de socializare, iar 13% s-au referit la posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor.
„În cazul sesizărilor privind continuarea campaniei electorale, acolo unde în urma verificărilor s-a constatat că cele sesizate se confirmă, s-au aplicat imediat sancțiuni conform prevederilor legale”, a transmis purtărul de cuvânt al MAI.