Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, s-a oferit vineri să acorde un interviu inedit jurnalistului Victor Ciutacu. Liderul PSD s-a oferit să îi fie șofer și să facă o plimbare pe străzile din București la ora 19.00, când este oră de vârf în trafic.
„Haideți să vedem Bucureștiul!”, i-a spus Marcel Ciolacu lui Victor Ciutacu.
„Să vedem cum este traficul. Eu oricum nu am carnet și nici nu intenționez să-mi iau. Aș face ravagii în trafic și ar fi păcat”, a completat Victor Ciutacu, care a acceptat invitația liderului PSD.
Discuția dintre cei doi a fost una lejeră și a atins mai multe subiecte, de la fenomenul drogurilor ieftine, care îl îngrijorează pe premier, până la traficul din Sectorul 1, pentru care premierul are și o soluție: „metrou extins”.
„Metrou extins și organizarea sistemului de transport în comun. Berlinul… foarte puțini berlinezi folosesc mașini. (…) Oamenii se urcă în transportul public și funcționează impecabil și este cel mai bun sistem în Berlin”, a spus premierul.
Ciolacu: Dimineaţa nu plec până nu îmi spăl farfuria, ceaşca de cafea
Liderul PSD a dezvăluit în cadrul interviului că dimineaţa nu pleacă din casă până când nu îşi spală farfuria, ceaşca de cafea, la chiuvetă, nu la maşina de spălat vase.
„Sunt lucruri normale, niciun demnitar nu trebuie să le evite. Astă mă ţine cel mai mult într-o normalitate”, a mai spus premierul care a precizat şi că, la vârsta pe care u are acum nu mai reuşeşte să cumpăre sifoane, să ducă gunoiul şi nici nu dă cu aspiratorul.
Întrebat când a condus ultima oară fără SPP, premierul a răspuns: „Vineri. M-au sunat copiii, fiul meu şi cu soţia, că vin la Bucureşti. M-am urcat la volan şi am mers în oraş să mâncăm. M-au anunţat fix când s-au hotărât să vină să mă vadă. Am ieşit fără SPP, fără însoţitor. Duminică am fost la un post de televiziune singur”.
Totodată, chestionat ce face atunci când ştie că a greşit sau a gafat, Ciolacu a replicat: „Am şi făcut asta. Îndrepţi acel lucru, nu trebuie să rămâi prizonierul unor decizii greşite. Recunosc atunci când greşesc, categoric. Şi în faţa echipei”.
Ciolacu: E o vocaţie să fii primar. În oraşele mari şi în Capitală, nu putem să revenim la discuţii despre apa caldă, căldură şi despre curăţenie
Marcel Ciolacu a afirmat că este o vocaţie să fii primar şi a punctat că sunt diferenţe mari între sectoare.
„E o vocaţie să fii primar. Sunt diferenţe imense între sectoare. În campania aceasta am rămas interzis ca pe sistemul de grădiniţe, şcoli, la mica publicitate, să existe anunţuri că devii flotant într-un anumit sector ca să-ţi poţi înscrie copilul la grădiniţă sau la şcoală. E incredibil. La fel şi dezvoltarea României, care a fost făcută neţinând cont de regiunile de dezvoltare să meargă împreună. Dacă priorităţile din fondurile europene ai mers pe o anumită zonă a ţării atunci trebuia să echilibrezi din fondurile de buget. E mai stufos sistemul. Franţa are guvernatori, care au buget astfel încât să echilibreze dezvoltarea uniform. Sistemul german, nu toţi copiii au vacanţă în aceeaşi perioadă, astfel încât HoReCa să funcţioneze o perioadă mai lungă. Aşa că nu ai aglomeraţie, nu ai scumpiri de preţuri pentru că oferta e limitată şi cererea e imensă în vacanţe. Nu suntem o ţară mică, suntem a şasea ţară din UE. Am putea gestiona foarte bine acest sistem. Trebuie să fim puţin mai deschişi. Tot timpul stagnăm”, a declarat Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă îi place cu arată Bucureştiului, liderul PSD a răspuns: „Noi suntem într-o zi în care se poate interpreta că spunem lucruri care pot influenţa votul”.
„Un singur lucru o să spun. Eu nu pot la alegerile din 2024, la oraşele importante din România, mai ales la Capitală, să revenim la discuţii despre apa caldă, căldură şi despre curăţenie. Trebuie să vorbim despre cum se dezvoltă Capitala, care e coordonarea, care e partea Guvernului că şi Guvernul are un interes imens în dezvoltarea Capitalei”, a completat el.
Chestionat dacă are vreo strângere de inimă, în contextul în care a trecut cu maşina pe lângă sediul DNA, în timpul interviului acordat la RTV, Ciolacu a precizat că „Nu. Niciodată. Nu am făcut nimic”.