Fermierii români sunt cei care simt cel mai bine, pe pielea lor, importanța alegerilor europarlamentare. Ei știu cel mai bine că orice directivă sau regulă nouă venită de la Bruxelles, are un impact major asupra muncii lor și de aceea au nevoie de politici care să-i sprijine.
Criza recentă a fermierilor din întreaga Europă, a scos la iveală problemele cu care aceștia se confruntă, începând de la creșterea taxelor, birocrația, normele de mediu excesive și nu în ultimul rând, concurența importurilor de alimente ieftine.
Or, în aceste condiții este foarte important să avem europarlamentari capabili să-i reprezinte și să negocieze în numele fermierilor români. Pentru că ei sunt cei care trebuie să intervină, prin politicile lor, în Parlamentul European, pentru a obține derogările dar și ajutoarele solicitate de fermieri.
Cum stăm? De ce au crescut importurile?
Cea mai simplă explicație, dar nu singura, este aceea că România nu produce suficient pentru a-și hrăni populația.
Subvențiile agricole sunt foarte importante pentru fermieri, iar rezultatele se văd odată cu creșterea exporturilor agroalimentare ale României. Comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski aprecia recent că „România a devenit un producător agroalimentar important în ultimul deceniu, exporturile atingând un excedent net de 2,7 miliarde euro în 2023.
Cu toate acestea, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, România continuă să importe o cantitate impresionantă de alimente, în valoare de 3 miliarde euro doar în primele trei luni ale anului acesta.
Așadar, doar în primul trimestru din 2024, valoarea totală a importurilor a fost mai mare cu 66 de miliarde de euro, decât cea a exporturilor.
Apoi, România are deficit comercial pe toate principalele categorii de alimente și băuturi, de peste 5 miliarde de euro. Cele mai importate produse sunt carnea de porc, peștele, lactatele, fructele și legumele, conform datelor statistice naționale.
Decalajul acesta provine și din faptul că țara noastră nu are suficientă capacitate industrială pentru a transforma materia primă și produse finite, cu o valoare adăugată mare. La toate acestea se adaugă și seceta din ultimii ani, care a creat o problemă majoră fermierilor.
În plus, trebuie să luăm de pe umerii fermierilor povara administrativă, să nu le îngreunăm activitatea prin plimbatul hârtiilor de la un birou la altul și soluționarea ”cererii” printr-o altă cerere.
Ce vrem? Creșterea alocației pentru axa LEADER
Cu toate acestea, România are un imens potențial de a crește agricultura, întrucât avem a cincea suprafață agricolă din Europa. Problema este aceea că producția și valoarea adăugată la hectar sunt cu 30—70% mai mici în România, comparativ cu restul țărilor europene.
De aceea Forța Dreptei și Alianța Dreapta Unită vor sprijini și încuraja existența unor mecanisme de gestionare a riscurilor în agricultură (fonduri mutuale, sistem de asigurări etc) pentru a combate mai eficient eventualele situații de calamitate.
O direcție strategică pentru noi este creșterea ponderii Grupurilor de Acțiune Locală/GAL – parteneriate între administrația locală, entități private și firme private reprezentanți ai sectoarelor – care trebuie să devină instrumentul principal de implementare a politicilor agricole europene în România.
Forța Dreptei și Alianța Dreapta Unită vor cere creșterea alocației pentru axa LEADER din Programul Național de Dezvoltare Rurală, astfel încât mai mulți bani să ajungă prin GAL-uri, pentru a face agricultura de mijloc și ferma de familie principalul focus al politicilor europene, inclusiv în România.
Soluția este ca România să se concentreze pe politici reale și benefice pentru fermele de familie.
În România, mai există astăzi 800.000 de ferme, dintre care 730.000 sunt afaceri de familie, ceea ce reprezintă peste 90% din numărul acestora.
Situația acestora este tragică și necesită măsuri de urgență: astăzi, la nivel național, circa 245.000 de ferme de familie sunt în faliment, adică un sfert din ele, potrivit datelor Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.
Statele membre ale UE implementează programe specifice pentru a sprijini fermele de familie, adaptate la nevoile locale.
Franța, prin Programul “Pactul de Solidaritate Rurală”, oferă sprijin financiar și tehnic pentru fermele de familie din zonele rurale izolate, pentru a stimula economia rurală și a reduce disparitățile regionale. Tot Franța, prin programul „Căi de finanțare pentru tinerii fermieri”, oferă subvenții și împrumuturi avantajoase pentru tinerii fermieri care doresc să-și deschidă propria fermă de familie.
La rândul ei, Germania, prin ”Programul de Sprijin pentru Modernizarea Fermelor”, finanțează proiectele de modernizare a fermelor de familie, incluzând investiții în echipamente și tehnologii agricole.
În plus, există nenumărate programe de formare și consiliere pentru fermierii de familie, oferind cunoștințe despre practicile moderne de agricultură și management. Unul dintre acestea este Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), care oferă acces la finanțare pentru proiecte strategice în agricultură, sprijinind modernizarea și creșterea competitivității fermelor de familie.
Comandat de Partidul Forța Dreptei – Alianta Dreapta Unita
CMF: 41240007