‘75% din cerințe pentru a adera la OCDE țin de mediu’

Premierul Marcel Ciolacu a participat luni la semnarea Memorandumului pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov, eveniment organizat în contextul marcării Zilei Mediului în data de 5 iunie. În acest context, el a declarat că nu va negocia cu Comisia Europeană pe domenii ce țin de mediu și digitalizare.

„Mă bucur mult că nu a făcut obiectul unei dispute politice, astfel încât toate partidele politice au semnat această iniţiativă. Nu inventăm apa caldă. Toate marile capitale din Europa au o centură verde care e un tampon cu o mască de oxigen a oraşului. E evident că poluarea ucide. Dacă şi corupţia ucide, după corupţie mai vedem la televizor şi îi mai vedem liberi pe stradă, îi mai ştim. Poluarea, în schimb este un ucigaş invizibil. Povesteam de 1 iunie, atunci când m-am văzut cu copiii la Parlament, că toţi copiii erau interesaţi de poluare, nişte copii de 7, 11, 12 ani. Deci e evident că societatea se schimbă, evident că prorităţile tinerilor sunt cu totul altele şi atunci avem această obligaţie, până la urmă e o necesitate, pentru că Guvernul României cheltuie miliarde de euro pentru sănătate. De obicei oamenii se îmbolnăvesc şi din cauza poluării”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni, la semnarea Memorandumului pentru crearea Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov.

„De aceea şi în zona industrială trebuie şi reciclarea, acel cerc de închis, trebuie cât mai mult fondurile direcţionate către acest lucru”,a continuat premierul.

„Nu se exclud fondurile pentru împăduriri şi ştim bine că toţi banii din PNRR nu sunt împrumuturi, sunt granturi şi dacă nu îi vom folosi îi vom pierde. Am avut o discuţie cu domnul ministru al Mediului. Am identificat şi la ADS (Agenţia Domeniilor Statului – n.r.) terenuri de alte categorii, nu cele arabile, astfel încât să cheltuim toate cele aproape 500 milioane. Parte din ei, după ce trece legea, vom putea să îi folosim pentru acest proiect. Repet, mie îmi place foarte mult că nu e plecat de la o autoritate guvernamentală, e plecat dintr-o iniţiativă cetăţenească, aşa că se face această completare între societatatea civilă, Guvernul României şi Parlament, care va vota legea”, a mai spus Ciolacu.

Întrebat ce terenuri a găsit în jurul Bucureştiului, şeful Guvernului a răspuns: „Sunt vreo 300.000 de hectare. E grad de degradare”.

„În momentul acesta se face analiza la ADS (Agenţia Domeniilor Statului – n.r.), pentru că am luat cu fiecare ministru… până acum vorbeam doar de jaloanele din PNRR şi cererile de plată ca să vină banii cât mai repede. Am constatat că importante sunt şi proiectele şi luate toate proiectele, mai ales că lucrurile sunt într-o dinamică, într-o schimbare şi trebuie să ştim foarte bine acele proiecte şi dacă au maturitatea până la sfârşitul anului 2026. Dacă nu, să mergem să le schimbăm cu alte proiecte, astfel încât să nu pierdem banii. Ce este exclus să negociez cu Comisia Europeană şi mi se pare foarte corect este zona verde, împăduririle şi tot ce ţine de mediu şi tot ce ţine de digitalizare. Pentru ambele domenii sunt granturi şi nu discută decât în interiorul aceluiaşi capitol să mute finanţările”, a mai precizat Ciolacu.

Premierul a adăugat că „tot ce înseamnă aderare al OCDE, cam 75% din ce avem de dus până la capăt ca să aderăm la OCDE, din ţinte sunt la mediu”.

„Ca să înţelegem foarte bine OCDE, vorbim de organizaţia care adună toate statele dezvoltate, iar 75% dintre cerinţe pentru a adera la OCDE, ca să intri în clubul select al statelor dezvoltate, nu ţin de finanţe sau ANAF, ţin de mediu. Ca să înţelegem odată pentru totdeauna care este abordarea în acest moment”, a conchis Ciolacu.

Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor propus de Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, semnat de premierul Marcel Ciolacu

Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor propus de Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a fost semnat luni de premierul Marcel Ciolacu şi de fondatorul platformei, activistul de mediiu Alex Găvan. Semnarea a avut loc într-o poiană din inima pădurii Baloteşti, parte din viitoarea centură verde, Ciolacu fiind ultimul dintre liderii principalelor partide care semnează documentul.

”Marcel Ciolacu, în dublă calitate, de prim-ministru şi de preşedinte PSD, şi Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, au semnat Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor, document ce presupune şi adoptarea legii pentru protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi a capitalei. Evenimentul semnării s-a desfăşurat într-un loc ales pentru importanta sa valoare de simbol, o poiană din inima pădurii Baloteşti, parte din viitoarea centură verde, pe malul râului Vlăsia, de unde îşi trag numele şi vestiţii codrii. Acolo s-a ajuns după parcurgerea la pas, prin pădure, a aproximativ unui kilometru, trecând pe lângă copaci seculari. S-au urmat câteva poteci şi podeţe amenajate din materiale locale, naturale, cu amprentă de carbon zero.”, anunţă reprezentanţii platformei civice într-un comunicat.

Documentul în şapte puncte conţine amendamentele la noul Cod silvic menite să protejeze pădurile din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi, sprijinirea extinderii conceptului de centuri verzi şi la alte oraşe, cât şi soluţii atât la poluarea din Bucureşti şi judeţ, dar şi la cea din restul ţării. Printre ele se numără realizarea şi adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului Bucureşti şi Consiliului Judeţean Ilfov pentru combaterea poluării sau includerea subiectului legat de poluarea aerului din Bucureşti şi alte oraşe pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

„Sunt foarte puţini oameni care reuşesc să urce la peste opt mii de metri fără oxigen suplimentar. Alex Găvan este unul dintre ei! Da, acolo este vorba de aerul rarefiat. Dar, aici jos, noi toţi ne sufocăm de la poluare. Asta trebuie să fie şi Centura Verde Bucureşti-Ilfov! Rezerva de oxigen pentru oamenii care trăiesc aici şi care resimt din plin efectele poluării! Dezvoltăm Bucureştiul şi Ilfovul, construim şi multă infrastructură pentru accesul în oraş, dar trebuie să ne asigurăm că poluarea nu ne sufocă, iar una dintre soluţii este protejarea prin lege a pădurilor din jurul capitalei, noi împăduriri pentru a mări suprafaţa forestieră existentă, dar şi deschiderea acestor păduri către oameni, în scop recreaţional. Odată cu intensificarea 2 efectelor schimbărilor climatice pe care începem să le resimţim din ce în ce mai mult în vieţile fiecăruia dintre noi, este necesar să extindem conceptul de centură verde şi pentru alte oraşe ale ţării. De aceea, îl felicit pe Alex Găvan şi pe toţi colegii săi din Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde pentru că au reuşit să reunească toate partidele şi toţi liderii politici în jurul unui proiect comun. Poluarea nu este de stânga sau de dreapta. Poluarea ne ucide pe toţi! Şi toţi, împreună, avem datoria de a lupta împotriva acestui ucigaş invizibil”, afirmă Marcel Ciolacu, conform comunicatului transmis de platforma civică.

Alex Găvan, conservaţionist, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, subliniază că evenimentul de luni este ultima etapă din ceea ce înseamnă asumarea de către principalele partide parlamentare a creării Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov, oferind astfel şi garanţia că, foarte curând, odată cu adoptarea noului Cod silvic, pădurile periurbane ale capitalei vor fi ocrotite pentru sănătatea noastră, a tuturor.

”Avem acum, oficial, consensul politic necesar adoptării acestui proiect la Camera Deputaţilor, în forma pe care noi am agreat-o cu Ministerul Mediului şi care a trecut deja de Senat aproape cu unanimitate. Astfel, sunt întrunite toate condiţiile ca până la finalul lunii iunie, când se încheie sesiunea parlamentară, Codul silvic să devină lege. Uşor, uşor, cei care au ales să fie împreună pentru Centura Verde concretizează un proiect istoric, unul dintre cele mai importante din ultimii 30 de ani, proiect care va avea o influenţă majoră în ceea ce priveşte reducerea poluării şi calitatea vieţii în Bucureşti şi în zona metropolitană, exact aşa cum se întâmplă chiar acum în state care au cultura protejării mediului”, a afirmă el în comunicat.

La rândul său, Florin Stoican, conservaţionist, cofondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, conasideră că rolul social şi de mediu al pădurilor din Bucureşti şi Ilfov este superior celui economic.

”Serviciile oferite de aceste pădurii oamenilor din cea mai mare aglomerare urbană a României sunt mai presus decât resursa de lemn extrasă de aici. E timpul ca toată societatea să îşi dea mâna şi să transforme aceste păduri în ceea ce merită: garantul sănătăţii şi al calităţii vieţii a peste două milioane de români”, afirmă el, conform comunicatului.

În opinia lui Daniel Sărdan, ambasador Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde :odată cu crearea Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov nu vom mai fi nevoiţi ca, pentru a ne bucura de natură şi infrastructură specifică, să plecăm mai mereu în alte zone, la munte, la mare sau chiar în alte ţări, pentru că le vom avea deja în apropierea capitalei sau a oraşelor şi satelor din Ilfov.

Anterior, Memorandum-ul a fost semnat şi de preşedinţii de partide Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Kelemen Hunor (UDMR), Dragoş Pîslaru şi Ramona Strugariu (REPER), cât şi de Nicuşor Dan, primarul capitalei, Hubert Thuma, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov şi Mircea Fechet, ministrul mediului.

Iniţiativa Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde a fost generată de contextul actual al poluării dramatice din Bucureşti şi al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei.

Centura Verde Bucureşti-Ilfov (www.centuraverde.ro) este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială şi antipoluare, dar şi de mitigare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluţii sistemice ce presupune şi o semnificativă componentă de mediu. Printr-o petiţie online care a strâns deja peste 11900 de semnături, (https://campaniamea.declic.ro/p/ImpreunaPentruCenturaVerde), Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde invită cetăţenii să se alăture pentru a solicita decidenţilor politici şi executivi măsuri concrete pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor.

Pe 29 aprilie 2024, Senatul a adoptat, în cadrul votului comun pentru noul cod silvic, cu 87 de voturi pentru, un vot împotrivă şi trei abţineri, amendamentele pentru protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi Bucureşti-Ilfov. Ministerul Mediului susţine oficial demersul, alături de parlamentari din tot spectrul politic.

Senatul a votat şi pentru accesul liber în pădure pentru recreere, subiect care a stârnit dezbateri aprinse în spaţiul public în ultima jumătate de an şi pentru care platforma civică a dus o intensă activitate de advocacy. De asemenea, Senatul a votat şi pentru protejarea şi conservarea arborilor remarcabili din Fondul Forestier Naţional prin noul cod silvic.

Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz.

Platforma reuneşte sub umbrela sa, într-un demers apolitic, peste 150 de organizaţii neguvernamentale, grupuri civice şi persoane publice şi beneficiază de susţinerea Administraţiei Prezidenţiale. Centura Verde Bucureşti-Ilfov (www.centuraverde.ro) este un proiect de sănătaîte publică cu o puternică componentă socială şi antipoluare, dar şi de mitigare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluţii sistemice ce presupune şi o semnificativă componentă de mediu.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482