Senatul a adoptat tacit, în şedinţa de plen de luni, o propunere legislativă prin care persoanele fizice/juridice care doresc să îşi înmatriculeze/radieze online un vehicul pe platforma creată în acest sens vor primi, tot online, conturile de utilizator, după identificarea, prin mijloace electronice, a persoanei care a solicitat serviciul în cauză, conform Agerpres.
Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 29 mai, a fost citită de vicepreşedintele Senatului Sorin Cîmpeanu, care a condus şedinţa de luni a plenului.
Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, iniţiată de un grup de parlamentari USR, OUG 83/2023 oferă posibilitatea persoanelor care doresc să înmatriculeze un vehicul să transcrie dreptul de proprietate sau să radieze un vehicul, să poată face acest lucru printr-o procedură online în cadrul unei platforme.
“Dar pentru identificarea persoanelor fizice şi juridice care depun cereri online şi/sau utilizează aplicaţiile informatice disponibile pe această platformă (…) solicitantul se prezintă la serviciile publice comunitare, în vederea stabilirii identităţii acestuia şi acordării credenţialelor de acces. În cursul anului 2022, au fost eliberate 1.455.388 de certificate de înmatriculare şi au fost efectuate 167.847 de operaţiuni de radiere, adică 1,6 milioane de cetăţeni au mers anul trecut fizic la ghişeu”, se arată în expunerea de motive.
Propunerea legislativă propune modificarea art. 11 indice 2 din OG 83/2001 în sensul creării unui flux complet online şi pentru primirea datelor de conectare la platformă.
Iniţiatorii propun ca soluţii tehnice pentru crearea şi primirea conturilor de utilizator folosite pe pagina de internet a Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări identificarea solicitantului prin filmare cu propria carte de identitate în mână în faţa unei camere video printr-o aplicaţie integrată platformei sau interacţionarea online cu un funcţionar al Direcţiei care să faciliteze stabilirea identităţii solicitantului şi acordarea credenţialelor de acces printr-o metodă complet online.
“Alegerea soluţiei tehnice rămâne la decizia Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări”, punctează iniţiatorii.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OG 83/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de paşapoarte şi serviciilor publice comunitare, regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.