Alegătorii ce susţin ieşirea ţării lor din UE sunt puţin numeroşi, chiar şi printre populişti (anchetă)

Europenii ce susţin ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană sau din zona euro sunt puţin numeroşi, inclusiv printre alegătorii partidelor de extremă dreapta, potrivit unei anchete date publicităţii marţi, ceea ce poate explica schimbarea de poziţie a respectivelor partide asupra acestor chestiuni, în Franţa sau în Italia, informează AFP.

Potrivit anchetei realizate pentru Fundaţia pentru Inovare Politică, un think tank francez, de către Institutul Ipsos în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), doar 13% dintre alegători doresc ca ţara lor să iasă din UE.

Ţările în care ponderea alegătorilor care vor retragerea din UE este mai mare sunt Bulgaria (22%), Republica Cehă (20%), Austria (19%) şi Franţa (18%). La polul opus, doar 3% dintre portughezi şi 5% dintre lituanieni doresc ca ţara lor să iasă din UE.

Pentru ţările care au adoptat euro, doar 8% vor să revină la moneda lor naţională. Cifra cea mai mare este în Croaţia (14%), ţara care a adoptat cel mai recent moneda unică, iar cea mai mică este din nou în Portugalia (3%). Ea este de 10% în Franţa.

Alegătorii partidelor de extremă dreapta sunt şi ei majoritatea favorabili rămânerii ţării lor în UE.

Acesta este cazul pentru 66% dintre alegătorii care intenţionează să voteze pentru un partid membru al grupului Identitate şi Democraţie (ID) în Parlamentul European, grup din care face parte şi Adunarea Naţională (RN) franceză. Cifra este şi mai mare (80%) pentru alegătorii unui partid membru al grupului Conservatori şi Reformişti Europeni (CRE), din care face parte formaţiunea şefei guvernului italian Giorgia Meloni.

Acelaşi lucru este valabil pentru zona euro, căreia îi sunt favorabili 78% din alegătorii grupului ID şi 90% dintre cei ai grupului CRE.

“Alegătorii populişti sunt masiv favorabili euro, determinându-i pe liderii populişti să se convertească la ideea unei monede europene, în caz contrar ei riscând să-şi piardă alegătorii”, conchide fundaţia.

Doar 21% dintre europeni consideră că Regatul Unit “se descurcă mai bine în afara UE” şi 77% dintre ei sunt favorabili reîntoarcerii britanicilor în UE.

Asupra acestei probleme, Ipsos a intervievat de asemenea britanici, dintre care 68% ar dori ca ţara lor să revină în UE.

O altă concluzie a anchetei este că aproape toţi europenii (86%) doresc o întărire a frontierelor UE.

Ancheta scoate în evidenţă consecinţele războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. O treime dintre respondenţi (32%) îl citează drept primul sau al doilea motiv pentru votul lor. Această cifră atinge sau chiar depăşeşte 50% în republicile baltice şi în Polonia, dar ajunge de asemenea la 41% în Germania, în timp ce în Franţa este de 26%. Ancheta a fost realizată în cele 27 de state membre ale UE şi în Regatul Unit între 22 martie şi 26 aprilie, pe un eşantion reprezentativ al populaţiei de la 18 ani în sus, în fiecare ţară. În total, au fost intervievate 23.788 de persoane.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482