Referitor la opoziția comercianților români privind plafonarea adaosului comercial pentru alimentele românești, la 20%, Marcel Ciolacu spune că nu crede acest lucru. Liderul PSD afirmă că nu crede că plafonarea adaosului comercial este văzută cu ochi răi de către comercianți și că extinderea măsurii va fi discutată în coaliție, pentru a găsi soluții care să îi protejeze pe producătorii autohtoni.
“Eu nu cred acest lucru, poate nu s-a înțeles foarte bine tot conceptul. Acel concept știți foarte bine că a fost implementat în Franța pe aceeași logică astfel încât producătorii autohtoni să fie protejați pentru că în România nu am lăsat…noi nu avem cu capital românesc niciun sistem de retail majoritar, lucru care s-a întâmplat de exemplu în Polonia. Atunci trebuie să cauți soluții să îi protejezi pe producătorii autohtoni fiindcă retailul poate impune anumite adaosuri”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Declarațiile vin în contextul în care Guvernul pregătește o măsură cu impact major asupra prețurilor și a puterii de cumpărare. Este vorba despre o măsură prin care toate alimentele din import neprocesate, vândute ca materie primă, vor avea adaos comercial limitat la 5%, iar pentru toate alimentele produse în România, adaosul comercial va fi plafonat la 20%, conform unei proiect de ordonanță ce va fi postat în dezbatere publică în aproximativ două săptămâni.
Premierul Marcel Ciolacu a dat exemplul plafonării prețului la energie, prin care s-a evitat astfel o creștere mare a inflației în România.
„Vă mai spun una. Vă aduceți aminte când am ieșit eu, Marcel Ciolacu, cu plafonarea prețurilor la energie?! Era un filozof premier atunci care spunea că distrugem economia, piața concurențială. Dacă nu interveneam atunci, împreună cu domnul Ciucă pe plafonare, România ar fi avut o inflație cu 3 în față. Sunt măsuri cu adevărat, nu e luată fără un termen definit. Statul intervine când în piață se creează un cartel și atunci Consiliul Concurenței poate interveni și se așază piața.
Eu v-am spus principiul. Eu cred că anumite adaosuri sunt mai mici pentru produsele de import și mai mari pentru cele autohtone. atunci, producătorii autohtoni trebuie să se închidă că nu mai sunt competitivi din cauza prețului de vânzare de la raft, atunci statul are obligația de a interveni“, a punctat Marcel Ciolacu.