Aeroportul București-Sud, noua poartă de acces către Europa

Edificarea unui aeroport la Adunații Copăceni reprezintă un obiectiv de investiții esential pentru dezvoltarea județului Giurgiu și a întregii regiuni, susține candidatul AUR la Președinția Consiliului Giurgiu, Dorin Cândea.

„Ideea nu este nouă, iniţial, aceasta aparținându-i lui Nicolae Ceauşescu, care, în 1980, a dat dispoziţia de a se căuta o locaţie potrivită pentru construcţia unui nou aeroport internaţional, apropiat de Capitală. Fiind ocolită de ceaţă şi vânturi puternice, localitatea Adunaţii Copăceni a fost declarată câţiva ani mai târziu locaţia ideală pentru construcţia unui nou aeroport. Ideea a fost abandonată, dar reluată de Ceauşescu şase ani mai târziu. Nu a mai fost pusă în practică, dar a revenit în atenţia Guvernului Tăriceanu, 22 de ani mai târziu. Mai precis, în vara lui 2008, când Executivul a decis, prin hotărâre, efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru construcţia unui aeroport în zona de sud a Bucureştiului, ca urmare a creşterii traficului.

Nefiind materializată nici atunci, ideea a fost din nou reluată, astfel încât în prezent, Aeroportul București-Sud, după cum a fost denumit, va fi în sfârșit construit, în urma unui parteneriat ce va reuni autorități locale și centrale cu atribuții în domeniu

Proiectul marchează un moment semnificativ în dezvoltarea infrastructurii de aviație a României și a regiunii de sud-est a Uniunii Europene. Totodată, va satisface și cerința imperativă a decongestionării traficului aerian din zona Capitalei, concentrat acum doar pe Aeroportul Otopeni”, declară Dorin Cândea.

Aeroportul București-Sud, ce urmează a fi construit la sud de Capitală, în urma unui parteneriat ce va reuni autorități locale și centrale cu atribuții în domeniu, va fi dimensionat astfel încât să poată deservi peste 11 milioane de pasageri, într-o primă fază, cu posibilitatea de extindere pentru a acomoda peste 20 de milioane de pasageri în etapa a doua și să permită transportul pe cale aeriană a cel puțin 30.000 de tone de mărfuri.

Aceasta este concluzia studiului de oportunitate elaborat recent de către un consorțiu de specialiști, din care fac parte și reprezentanți ai companiei SETEC din Franța, societate cu experiență vastă în studierea, proiectarea și realizarea de aeroporturi la nivel global, atât în Europa, cât și în America de Sud, Africa și Asia.

Potrivit studiului menționat, noul aeroport internațional al Bucureștiului va fi construit în imediata apropiere a localității Adunații Copăceni din județul Giurgiu, situată la 24 de kilometri de centrul capitalei României și la o distantă de 43 de kilometri față de granița cu Bulgaria.

„Proximitatea aeroportului față de Bulgaria adaugă o altă dimensiune semnificativă a strategiei sale. Având în faptul că atât România, cât și Bulgaria, sunt deja membre ale spațiului Schengen aerian și maritim și că la momentul finalizării construcției aeroportului, cele două țări vor avea și frontierele terestre în Schengen, aerogara va deveni un nod strategic, o poartă de acces crucială pentru călătoriile și comerțul internațional, facilitând circulația neîntreruptă a mărfurilor și pasagerilor”, mai spune Dorin Câdea.

„Pentru toți locuitorii zonei de Sud, construirea acestui aeroport va contribui la creșterea nivelului și calității vieții, atragerea unor investitori puternici, care să creeze locuri de muncă. Județul Giurgiu merită pe deplin o astfel de dezvoltare”, conchide candidatul AUR la președinția CJ Giurgiu.

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482