În interiorul Guvernului s-a generat o situație extrem de ciudată, din cauza protestelor angajaților din muzee, care amenință cu boicotarea ”Nopții Muzeelor”. Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis angajaților din muzee că nu cedează la un șantaj de tipul ăsta și i-a chemat la discuții. Concomitent, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că a propus mai multe amendamente pentru creșteri salariale, care vor fi adoptate în ședința de Guvern, de mâine.
”Am avut o discuţie cu doamna ministru al Culturii şi eu sunt nemulţumit de foarte multe lucruri dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez nişte copii să viziteze muzeele. Din punctul meu de vedere, o să fac un apel la dânşii să îşi facă serviciul pentru care au fost angajaţi”, a spus premierul la Constanţa.
El a precizat că la un asemenea şantaj el nu va răspunde.
”Calea cea mai corectă este ca în perioada următoare să ne aşezăm la masă şi dânşii să îşi facă slujba pentru care sunt plătiţi, cum şi eu sunt plătit din impozitele mele şi ale dvs. Înţeleg că este an electoral, că există nemulţumiri, dar trebuie să avem şi un dialog şi nu îmi aduc aminte până acum să nu fi stat cu vreo categorie la masă, decent, şi stând de vorbă punctual. La şantaj, îi anunţ oficial că nu voi răspunde. Dacă e nevoie, voi apela la alţi miniştri, şi mergem noi să avem grijă de muzee în Noaptea Muzeelor”, a menţionat Ciolacu.
Raluca Turcan: Mâine vom adopta o decizie de creștere a salariilor
Raluca Turcan a declarat, miercuri pentru News.ro, în contextul deciziei sindicaliştilor din cultură de a nu participa la evenimentul „Noaptea Muzeelor”, că a elaborat, ca ministră a Culturii, mai multe amendamente la acte normative care prevedeau majorări salariale pentru mai multe categorii profesionale, pentru a corecta inechităţile, în condiţiile în care angajaţilor din muzeele şi bibliotecile care lucrează în sistemul de educaţie le-au fost majorate salariile cu 20%. Ea a mai spus că ministrul Finanţelor Marcel Boloş a asigurat-o că impactul bugetar de aproximativ 59,1 milioane lei pentru anul 2024 e sustenabil, în vederea creşterii salariilor şi pentru angajaţii din muzee şi biblioteci. Turcan a mai explicat că a primit asigurări că, în şedinţa de joi a Executivului, va fi luată o decizie pentru a majora salariile acestor angajaţi, însă „în realitate ţine exclusiv de o decizie, care este eminamente politică a actualei coaliţii si a Guvernului”.
„Sunt extrem de ingrijorata cu privire la protestul anuntat de către angajaţii din sistemul muzeal din România cu ocazia desfăşurării Programului „Noaptea Muzeelor” 2024 şi sunt convinsă că aceştia au ajuns la capătul răbdării. Vorbim despre profesionişti, deosebit de bine pregătiţi, care gestionează un patrimoniu de milioane de euro şi care poartă o responsabilitate deosebită. Vorbim despre oameni pasionaţi care, alături de alţi angajaţi din instituţii de cultură, muncesc pentru păstrarea identităţii noastre naţionale. Cu toate acestea, muncesc pe salarii care nu au cum sa fie satisfacatoare. De parcă nu ar fi fost îndeajuns, angajaţii din muzee şi biblioteci au mai primit o lovitură sub centură atunci când angajaţilor din muzeele şi bibliotecile care lucrează în sistemul de educaţie li s-au majorat salariile cu 20%, deşi cu toţii desfăşoară o muncă ce necesită aceeaşi pregătire profesională şi cel puţin aceleaşi responsabilităţi. Din momentul în care s-a produs această inechitate salarială, am discutat cu ministrul Finanţelor care m-a asigurat că impactul bugetar de aproximativ 59,1 milioane lei pentru anul 2024 este sustenabil”, a declarat Raluca Turcan, miercuri pentru News.ro.
Ea a mai spus că, „în calitate de ministră a Culturii, am elaborat mai multe amendamente la alte acte normative, care prevedeau majorări salariale pentru alte categorii profesionale, tocmai pentru a corecta aceste inechităţi”.
Se elimină discriminările salariale
„Am elaborat, de asemenea, un proiect legislativ pentru eliminarea acestor discriminări salariale. Am reuşit să obţin avize favorabile de la ministerele partenere, inclusiv de la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Dincolo de toate aceste eforturi, transformarea propunerilor mele în realitate ţine exclusiv de o decizie, care este eminamente politică a actualei coaliţii si a Guvernului. Îmi exprim speranţa că, aşa cum am primit din nou asigurări, decizia se va materializa mâine în şedinţa de Guvern, pentru a nu periclita un moment mult aşteptat de către iubitorii de cultură –«Noaptea muzeelor»”, a completat Turcan.
Ministra Culturii le-a mulţumit tuturor angajaţilor din muzee şi biblioteci care, la începutul lunii ianuarie, „au acceptat să semnăm un moratoriu şi să renunţe la protestele justificate şi au asigurat o bună desfăşurare a «Zilei culturii naţionale»”.
„Vreau să-i asigur pe toţi angajaţii din sistemul de cultură că au în mine un sprijin puternic pentru eliminarea inechităţilor salariale revoltătoare şi un partener sincer pentru a ajunge la un sistem de salarizare care să-i motiveze şi stimuleze în munca lor, pentru că sunt în slujba unui domeniu care ne face mândri că aparţinem acestei culturi şi mândri că suntem români”, a conchis Raluca Turcan, miercuri, pentru News.ro.
Ce solicită angajații din muzee
Angajaţii din muzee cer creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziţie profesională, echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural.
Muzeul Municipiului Bucureşti a anunţat că se solidarizează cu revendicările legitime ale sectorului muzeal cu privire la creşterea salariilor angajaţilor din domeniu şi nu va participa la Noaptea Muzeelor, ediţia din acest an.
De asemenea, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor respectă decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, “urmare a acestei situaţii nefireşti”, la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza “Noapte în muzeele din România”.