A cerut anchetă în UE privind modul în care Ucraina cheltuiește banii primiți

Maria Grapini i-a cerut Ursulei von der Leyen să verifice modul în care Ucraina a cheltuit banii europeni. Peședintele Comisiei Europene îi răspunde eurodeputatului PUSL! Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, a solicitat, în luna mai, printr-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să se constituie la nivelul Comisiei un mecanism de verificare a cheltuirii banilor europeni în Ucraina și, totodată, să se verifice cum se respectă statul de drept în această țară, având în vedere că minorității române nu i se respectă drepturile.

Potrivit eurodeputatului Grapini, populația Ucrainei se află, de mai mult de un an, în fața războiului, iar cei mai mulți dintre cetățeni au nevoie de ajutor și acesta a fost raționamentul pentru care mai multe state, printre care și România, au dovedit solidaritate cu poporul ucrainean.

“Uniunea Europeană a alocat sume foarte mari pentru Ucraina și consider că instituțiile europene, Comisia Europeană, trebuie să verifice modul de cheltuire a acestor bani. Cazurile de corupție relatate de presă, de la nivelul instituțiilor statului, care implică înalți funcționari publici ar trebui să vă îngrijoreze și, ca atare, să verificați ce se întâmplă cu banii europeni dați cu scopul de a ajuta Ucraina și să împiedicați folosirea acestora de miliardarii și oligarhii ucraineni, unii aflați în funcții publice în Ucraina”, se arată în scrisoarea transmisă Ursulei von der Leyen de europarlamentarul umanist.

În context, Maria Grapini i-a solicitat președintelui Comisiei Europene să instituie mecanisme de verificare și control a modului în care se cheltuie banii europeni în Ucraina, stat care trebuie să respecte condițiile prevăzute în avizul Comisiei privind cererea de aderare a acestuia la UE.

Mai mult, eurodeputatul Grapini a punctat că aceste verificări sunt cu atât mai importante cu cât către Ucraina au fost direcționate, de la începutul războiului, zeci de miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene și, implicit, din cel al României.

În răspunsul transmis europarlamentarului Grapini, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că UE va juca un rol major în redresarea și reconstrucția Ucrainei, în contextul în care Ucraina are nevoie de o finanțare considerabilă, previzibilă și durabilă, pe termen mediu.

Totodată, a mai spus Ursula von der Leyen, pentru a asigura buna gestiune financiară, s-a propus dotarea mecanismului cu un sistem solid, pe mai multe niveluri, de audit și control. În primul rând, a completat președinta Comisiei Europene, Ucraina trebuie să se angajeze să își consolideze propriile sisteme de finanțare publică, audit și control, ca parte a reformelor din cadrul planului privind Ucraina, pe care îl va dezvolta. În al doilea rând, susține Ursula von der Leyen, Comisia Europeană a fost împuternicită să efectueze verificări ale punerii în aplicare a proiectelor desfășurate în cadrul Planului privind Ucraina, în orice moment al ciclului proiectului. În al treilea rând, proiectul de regulament prevede instituirea unei comisii de audit independente care să monitorizeze punerea în aplicare a sprijinului UE și să raporteze Comisiei cu privire la o posibilă gestionare defectuoasă de către Ucraina, în cadrul întregii facilități, a adăugat înaltul oficial.

“Comisia propune, de asemenea, încheierea unui acord-cadru cu Ucraina, pentru punerea în aplicare a mecanismului, cu dispoziții obligatorii din punct de vedere juridic, pentru gestionarea, controlul, supravegherea, monitorizarea, evaluarea, raportarea și auditul fondurilor din cadrul instrumentului, precum și măsuri de prevenire, investigare și corectare a neregulilor, a fraudei, a corupției și a conflictelor de interese. Acordul-cadru ar fi completat de acorduri de finanțare și de acorduri de împrumut, în temeiul cărora Ucraina ar trebui să asigure colectarea și accesul la date adecvate privind persoanele și entitățile care primesc finanțare pentru punerea în aplicare a măsurilor din Planul privind Ucraina”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamenarului umanist.

Potrivit Ursulei von der Leyen, aceste măsuri propuse ar contribui la asigurarea faptului că fondurile UE sunt cheltuite în mod corespunzător, în timp ce frauda, corupția și alte nereguli sunt abordate în mod adecvat, iar sumele plătite în mod necuvenit sunt, în cele din urmă, recuperate la bugetul UE.

Președintele Comisiei Europene a mai punctat că, în ceea ce privește situația generală a statului de drept din Ucraina, țara a luat o serie de măsuri pentru a combate corupția la nivel înalt. Înființarea instituțiilor independente specializate anticorupție, a Biroului Național Anticorupție al Ucrainei, a Procuraturii Specializate Anticorupție și a Înaltei Curți Anticorupție a fost esențială în acest sens, a mai spus înaltul oficial european, care a mai menționat că Ucraina a adoptat, de asemenea, o strategie anticorupție și un plan de acțiune pentru 2023-2025, pentru a înregistra progrese suplimentare în ceea ce privește agenda sa de reformă anticorupție.

“UE a solicitat, de asemenea, Ucrainei, ca parte a parcursului său de preaderare, să consolideze în continuare lupta împotriva corupției și să promoveze reformele statului de drept. Din această decizie și din etapele de reformă definite în aceasta, reiese că lupta sistematică imediată și pe termen lung împotriva corupției și progresele în domeniul statului de drept în Ucraina sunt elemente-cheie ale aspirației țării de aderare la UE. Comisia Europeană monitorizează îndeaproape progresele înregistrate de Ucraina, în punerea în aplicare a acestor reforme-cheie, și oferă asistența tehnică necesară”, a mai precizat, în răspunsul transmis eurodeputatului Grapini, Ursula von der Leyen.

Mai mult, în ceea ce privește protecția finanțării UE în Ucraina, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) are sarcina de a efectua investigații administrative privind posibile cazuri de fraudă, corupție și alte activități ilegale care afectează interesele financiare ale UE, la fel ca în alte domenii de finanțare primite de țările din afara UE. În acest context, a mai spus Ursula von der Leyen, Comisia Europeană va continua să se asigure că OLAF își poate exercita mandatul, prin includerea unor dispoziții antifraudă solide în acordurile și contractele de finanțare relevante.

Nu în ultimul rând, președintele Comisiei Europene susține că OLAF cooperează cu autoritățile naționale din Ucraina pentru a proteja finanțarea UE, în special prin furnizarea de asistență antifraudă specifică autorităților și prin sprijinirea aderării Ucrainei la Programul Uniunii de luptă antifraudă – o linie de sprijin financiar din partea UE, pentru consolidarea capacității operaționale și tehnice a unei țări în ceea ce privește protejarea intereselor financiare ale UE.

 

 

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482