Un proiect de lege a fost depus la Senat de către PSD, propunând extinderea reducerii de 50% a taxei pentru serviciile publice de salubrizare și apă potabilă nu doar pentru locuitorii din Rezervația Biosferei „Delta Dunării”, ci și pentru cei din Munții Apuseni.
Mai mulţi deputaţi de la PSD au depus la Senat un proiect de lege prin care este acordată reducerea de 50% din taxa sau tariful pentru serviciile publice de salubrizare, apă potabilă furnizate din reţeaua publică, destinate consumului casnic menajer, precum şi a apelor uzate şi pluviale şi persoanelor care locuiesc în localităţile din Munţii Apuseni, nu doar celor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”. „Diferenţele de tarif pentru serviciile privind livrarea apei potabile se suportă de la bugetul propriu al Consiliului Judeţean Tulcea, în cazul Rezervaţiei Biosferei «Delta Dunării», respectiv de Consiliului Judeţean Alba, Consiliului Judeţean Arad, Consiliului Judeţean Bihor, Consiliului Judeţean Cluj, Consiliului Judeţean Hunedoara, în cazul Munţilor Apuseni”, mai prevede iniţiativa legislativă, potrivit News.ro.
„În prezent, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996, doar persoanele care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Rezervaţia Biosferei «Delta Dunării», beneficiază de reduceri de 50% la taxa/tariful pentru serviciul public de salubrizare şi apă potabilă furnizată din reţeaua publică, pentru consumurile casnice menajere. Persoanele care domiciliază în localităţile din Munţii Apuseni nu beneficiază de aceste reduceri, ceea ce reprezintă o inechitate, iar prezenta lege vine tocmai pentru a o corecta şi pentru a asigura măsuri egale. Acordarea reducerilor de 50% din taxa sau tariful pentru serviciile publice de salubrizare, apă potabilă furnizate din reţeaua publică, destinate consumului casnic menajer, precum şi a apelor uzate şi pluviale, ar putea fi un aspect important care ar putea contribui semnificativ la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale oamenilor din Munţii Apuseni. Având în vedere cantitatea ceste facilităţi fiscale ar putea avea un impact major asupra bugetului familiilor din aceste zone, permiţându-le să economisească bani şi să îşi aloce resursele către alte necesităţi”, precizează iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.
Deputaţii PSD mai spun că „aceste măsuri, care ar veni în sprijinul oamenilor din Munţii Apuseni, vor contribui la creşterea calităţii vieţii locuitorilor, dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale şi la prevenirea depopulării acestor zone montane, fenomen care s-a agravat în decursul ultimilor ani din cauza lipsei condiţiilor normale de trai, a lipsei infrastructurii rutiere, şcolare, sanitare, precum şi a costurilor ridicate la nivelul gospodăriilor”.
Ei mai susţin că „atât oamenii din Delta Dunării, cât şi cei din Munţii Apuseni, merită să beneficieze de aceleaşi facilităţi fiscale şi reduceri de taxe pentru serviciile publice, pentru a asigura un nivel de trai decent şi pentru a promova dezvoltarea economico-socială a ambelor regiuni”.
Ce ar urma să se modifice
Prin urmare, proiecutl de lege modifică, la articolul 8 alineatele (1), (2) şi (3),, după cum urmează:
„(1) Familiile cu domiciliul în una dintre localităţile situate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei «Delta Dunării», prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 395/1996, cu modificările ulterioare, respectiv familiile cu domiciliul în una dintre localităţile situate pe teritoriul Munţilor Apuseni, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 323/1996, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de reducerea cu 50% din taxa/tariful pentru serviciul public de salubrizare, apă potabilă furnizată din reţeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, precum şi pentru apele uzate şi pluviale, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale.
(2) Diferenţele de tarif pentru serviciile privind livrarea apei potabile se suportă de la bugetul propriu al Consiliului Judeţean Tulcea, în cazul Rezervaţiei Biosferei «Delta Dunării», respectiv de Consiliului Judeţean Alba, Consiliului Judeţean Arad, Consiliului Judeţean Bihor, Consiliului Judeţean Cluj, Consiliului Judeţean Hunedoara, în cazul Munţilor Apuseni.
(3) Diferenţele de taxă/tarif aferente serviciului public de salubrizare, ape uzate şi pluviale prevăzute la alin. (1) se suportă de la bugetul de stat, ca anexă la legea anuală de aprobare a bugetului de stat, în baza necesarului de sume transmis de Consiliul Judeţean Tulcea, în cazul Rezervaţiei Biosferei «Delta Dunării», respectiv de Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Judeţean Arad, Consiliul Judeţean Bihor, Consiliul Judeţean Cluj, Consiliul Judeţean Hunedoara, în cazul Munţilor Apuseni”.
Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională.