PNL vrea să scoată din luptă Alianța AUR

Conducerea Partidului Național Liberal (PNL) a declanșat o operațiune de contestare, la Birourile Electorale de Circumscripție, înregistrarea Alianței AUR, formată din Partidul AUR și Partidul Republican, argumentând că aceasta nu îndeplinește cerințele legale necesare pentru participarea la alegerile locale din 9 iunie 2024.

Conform documentelor consultate de stiripesurse.ro, PNL argumentează că alianța nu a respectat termenul legal pentru înregistrarea semnului electoral la Biroul Electoral Central, un pas obligatoriu conform articolului 6 din Ordonanța de Urgență nr.21/2024. PNL subliniază că, potrivit hotărârilor nr.14H/2024 și nr.25H/2024 ale Biroului Electoral Central, perioada de înregistrare a semnelor electorale s-a încheiat pe data de 10 aprilie 2024, iar absența semnului electoral la Alianța AUR face imposibilă înregistrarea protocolului de alianță electorală locală.

Reprezentanții PNL vor solicita respingerea înregistrării alianței pe baza principiului legalității, subliniind că absența unui semn electoral legal înregistrat constituie o încălcare suficient de gravă pentru a bloca participarea Alianței AUR la scrutinul iminent.

Decizia finală va fi luată de Birourile Electorale, care vor evalua validitatea argumentelor prezentate de PNL și conformitatea Alianței AUR cu legislația electorală în vigoare.

Argumentele din modelul de contestație trimis de PNL în teritoriu:

„Alianța Electorală AUR nu îndeplinește condițiile de formă pentru a înregistrată, respectiv nu îndeplinește condiția de identificare stipulată de art.6 din OUG nr.21/2024 care prevede obligativitatea existenței semnului electoral pentru toate partidele sau alianțele (electorale ori politice) care participă la alegeri.

Art. 6 – „Semnele electorale se stabilesc şi se comunică Biroului Electoral Central de fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la fiecare scrutin în parte, cu cel puţin 60 de zile înainte de data alegerilor, cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 33/2007, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale Legii nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare.”

Din analiza exhaustivă a hotărârilor Biroului Electoral Central privind admiterea semnelor electorale ale partidelor/alianțelor electorale care participă la scrutinul pentru alegerea autorităților publice locale din 9 iunie 2024 în special hotărârea nr.14H/2024 dar și hotărârea nr.25H/2024, constatăm că alianța dintre Partidul AUR și Partidul Republican nu a înregistrat semnul electoral la Biroul Electoral Central (perioada de înregistrare s-a încheiat la data de 10 aprilie 2024 – pct.31 din calendarul prevăzut de HG nr.199/2024).

Acest fapt atrage imposibilitatea înregistrării protocolului de alianță electorală locală deoarece încalcă obligația legală referitoare la stabilirea și comunicarea de către fiecare partid/alianță electorală a semnului electoral, în termenul legal, către Biroul Electoral Central. În contextul inexistenței semnului electoral nu poate exista nici alianța electorală. Pe cale de consecință pentru încălcarea principiului legalității constituirii alianței electorale AUR vă rugăm să dispuneți respingerea protocolului de înființare a alianței antecitate deoarece aspectul invocat este o condiție de fond, dirimantă, pentru existența unei alianțe electorale.

Situația este cu atât mai nelegală cu cât în cuprinsul protocolului se face referire la un semn electoral inexistent din punct de vedere legal.

Solicităm respingerea înregistrării Alianței AUR (Partidul AUR și Partidul Republican) pentru inexistența din punct de vedere legal a semnului electoral, fiind încălcat art.6 din OUG nr.21/2024.”

Redacția RONEWS
Redacția RONEWS
Articles: 5482