PSD și PNL au renunțat la candidatura comună la Primăria Generală a Municipiului București și la CGMB, dar vor să meargă în continuare împreună la primăriile și consiliile de sector. Acestă variantă de colaborare complică viața celor două partide, care sunt într-o cursă contracronometru pentru înscrierea la Biroul Electoral. Există chiar și interpretări ale legii conform cărora PSD și PNL nu ar mai putea depune candidați la Primăria Capitalei. STIRIPESURSE.RO prezintă în continuare prevederile legale în materie și cele două scenarii referitoare la colaborarea PSD-PNL în Capitală.
Legea 115/2015 și OUG 21/2024 reglementează organizarea alegerilor locale din acest an. Prin HG 199/2024, Guvernul a stabilit calendarul perioadei electorale. Ulterior, Biroul Electoral Central a adoptat mai multe hotărâri referitoarea la procedurile de pregătire a alegerilor. PSD și PNL au depus la BEC protocolul de înființare a alianței electorale în București, protocol în baza căruia Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, și-a depus deja candidatura pentru un nou mandat.
Scenariul 1: Candidatură comună forțată și la PMB – Puțin probabil
Potrivit Hotărârii nr. 55/2024 a BEC, protocolul de constituire a unei alianțe electorale care a fost admis (cazul PSD-PNL la București) nu se poate modifica și nici desființa parțial. Candidaturile depuse anterior desființării protocolului sunt nule. Astfel, desființarea alianței PSD-PNL nu se poate face doar pentru PMB și CGMB, ci se desființează inclusiv la nivelul sectoarelor.
OUG 21/2024 (legislație primară) prevede în art. 5 alin. (4): „Acordul de desființare a protocolului de constituire a unei alianțe electorale se depune la biroul electoral unde a fost înregistrat acesta cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor.”
HG 199/2024 prevede că acordul de deființare a unei alianțe electorale se depune la BEC „cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, cel mai târziu la data de 21 aprilie 2024”. Cu alte cuvinte, potrivit acestei hotărâri de guvern, a expirat termenul în care poate fi denunțată alianța electorală PSD-PNL.
Însă BEC a emis o altă hotărâre care contrazice HG 199/2024. Potrivit Hotărârii nr. 54/2024 a BEC, termenul până la care poate fi denunțată o alianță electorală este 26 aprilie, cu 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor. Adică PSD și PNL pot încă să renunțe la alianța din București.
Dacă s-ar merge pe varianta că HG 199/2024 trebuie respectat, PSD și PNL ar fi obligate să aibă candidat comun la Capitală, în ciuda deciziei de a renunța la Cîrstoiu. Acest scenariu este însă greu de susținut din punct de vedere legal.
După cum se poate constata, atât HG 199/2024, cât și Hotărârea BEC nr. 54 respectă legislația primară, în speță OUG 21/2024. Hotărârea de guvern, ca legislație secundară emisă în executarea legislației primare, nu poate deroga de la ordonanța de urgență, limitând termenul prevăzut de art. 5 alin. (4) din OUG 21/2024. Ar fi așadar greu de susținut că PSD și PNL nu mai sunt în termen pentru denunțarea alianței.
Scenariul 2: Alianță nouă, redepunere a candidaturilor depuse deja – Cel mai probabil
În scenariul în care calendarul stabilit de BEC are prioritate față de cel stabilit prin HG, PSD și PNL pot încă să denunțe protocolul alianței, pentru că acesta presupune candidaturi comune atât la sectoare, cât și la PMB și CGMB.
Dacă cele două partide doresc să candideze împreună doar la sectoare, trebuie să înregistreze la BEC alte protocoale de alianță. Termenul limită este finalul zilei de astăzi, 25 aprilie.
Dincolo de urgența procedurilor birocratice, singurul neajuns ar fi nulitatea candidaturii deja depuse de Daniel Băluță. În baza noului protocol, primarul Sectorului 4 va trebui să depună din nou dosarul de candidatură până cel târziu pe 30 aprilie.