Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi metodologia privind acordarea pensiilor de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, ca urmare a modificării, în 2023, a legislaţiei specifice.
“Prin modificarea legislaţiei, a fost stabilită, la calcularea pensiei, o nouă vechime, de cel puţin 25 de ani în Ministerul Afacerilor Externe şi respectiv în Departamentul de Comerţ Exterior, care se realizează eşalonat. În plus, membrii Corpului diplomatic şi consular al României din Departamentul de Comerţ Exterior trebuie să justifice o vechime de cel puţin 8 ani în misiuni permanente cu grade diplomatice sau consulare la ambasadele, consulatele şi alte reprezentanţe ale României din străinătate”, informează Guvernul.
Prin normele metodologice adoptate se urmăreşte: identificarea clară a sferei de aplicare a legii, prin raportare la prevederile legislaţiei care definesc noţiunile de membru al Corpului diplomatic şi consular, de personal încadrat în funcţii de execuţie specifice din administraţia centrală a MAE, respectiv de membri ai Corpului diplomatic şi consular cu vechime în Departamentul de Comerţ Exterior.
Totodată, aceste norme prevăd procedura constituirii dosarului de pensie, pe baza adeverinţei-tip de la angajator (MAE, respectiv Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior), care cuprinde elementele necesare stabilirii pensiei de serviciu: vechimea realizată în MAE sau în Departamentul de Comerţ Exterior, baza de calcul, etc.
Normele metodologice descriu şi procedura prin care se realizează actualizarea de către Casele de pensii competente, în fiecare an, cu rata medie a anuală a inflaţiei în baza unui indicator comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
Prin Hotărârea de Guvern au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii nr.216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României.